Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri precizări extrem de importante cu privire la intențiile autorităților din România legate de o eventuală carantinare generală a țării.

Trebuie precizat că epidemia de coronavirus înregistrează o nouă explozie în Europa, mai multe țări importante din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța sau Belgia anunțând deja că iau în calcul noi măsuri privind izolarea propriilor cetățeni, sub anumite forme de carantinare.

”Nu ne dorim să luăm măsuri drastice”

”Vedeți că aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere, dar în realitate pandemia a fost gestionată la noi bine.

Noi nu ne dorim să luăm măsuri drastice. De aceea le spun de fiecare dată și autorităților și românilor că trebuie să facem tot ce este posibil pentru combaterea acestei epidemii, prin distanțare, prin mască.

Deocamdată, situația nu ne duce la carantină sau lockdown.” a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Palatul Cotroceni.

”În ceea ce privește situația de la Unifarm, cu siguranță stocurile trebuie puse în circulație și sunt convins că asta se va întâmpla.

Noi suntem acum în pandemie, nu trebuie să căutăm vinovați ci să găsim soluții.”, a mai spus Klaus Iohannis, cu privire măsurile adoptate până acum de Guvern.

Restricţii mai severe în Europa

În context, cancelarul german Angela Merkel a invocat lipsa de disciplină drept unul din motivele creşterii infectărilor cu noul coronavirus în Germania, care traversează deja al doilea val al pandemiei, cu un număr tot mai crescut de îmbolnăviri.

În consecință, cancelarul german va discuta cu liderii celor 16 landuri ale ţării, discuţii în cursul cărora Merkel este aşteptată să insiste pentru restricţii mai severe.

Iar Spania şi Franţa s-au reîntors la carantină, după ce au fost lovite de valul 2 al pandemiei.

În ceea ce privește Belgia, informațiile pe surse arată că vineri se va anunța un lockdown general al țării, în condițiile în care Bruxellesul este sufocat de numărul uriaș de noi cazuri de coronavirus.