Raed Arafat a declarat sâmbătă seara că, în cazul în care DSP-urile vor solicita caratinarea unor localități sau a unor zone, ordinul va fi semnat fără nicio problemă.

Șeful DSP a subliniat că măsura carantinării este necesară doar în anumite zone și că nu trebuie să paralizeze totul.

”Măsuri ţintite, regionale, zonale sunt posibile oricând, dacă se impune.

Aceste măsuri nu treuie să fie generalizate care să paralizeze absolut totul, decât dacă este o situaţie extraodinar de gravă şi se decide că asta este unica soluţie. În rest, noi am început să luăm unele măsuri de carantinare, e adevărat pe localităţi mici în acest moment.

S-a luat măsura interzicerii evenimentelor, pentru că, pe lângă transportul în comun, una dintre probleme sunt evenimentele cu sute de persoane participante în spaţii închise”, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, Raed Arafat.

Măsurile nu sunt împotriva populației

Raed Arafat a mai declarat că măsurile nu sunt luate împotriva populației și că aceastea vin în sprijinul primarilor și a președinților de consilii județene pentru a rezolva problema și a reveni la o stare de normalitate.

”Aceste măsuri nu sunt luate împotriva lor, nici împotriva populaţiei. Sunt măsuri să vină în sprijinul lor pentru a rezolva problema şi a reveni la normalitate cât de cât şi la o convieţuire mai balansată cu virusul”, a mai afirmat Arafat.

Verdict crunt dat de Arafat

Raed Arafat a transmis că există riscul ca România să aibă între 5.000-7.000 de cazuri zilnice peste zece zile, în cazul în care problema răspândirii nu va fi rezolvată prin măsurile de restricţie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că răspândirea comunitară a virusului este foarte extinsă în țara noastră.

„Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire”, a spus Arafat, adâugând că autorităţile fac pregătiri pentru administrarea şi distribuirea viitorului vaccin anti-COVID.

De asemenea, Raed Arafat a declarat că transportul şi livrarea tratamentului reprezintă o provocare pentru cei implicaţi şi că prioritate la vaccin vor avea personalul medical aflat în linia întâi şi persoanele vulnerabile. Trebuie menționat că în cazul acestora, preţul vaccinului va fi suportat de stat.

„Va fi o provocare logistică, de transport, de administrare, de organizarea locurilor, de distribuire. Pentru acest lucru va exista o colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării. Depinde cum vor veni dozele.

Eu mă îndoiesc că vor veni toate dozele, ele vor veni treptat. Trebuie stabilite exact priorităţile, avem personalul medical, medicii, asistentele, ambulanţierii, şi bineînţeles persoanele vulnerabile, cu comorbidităţi. Este o problemă de siguranţă la nivel naţional. Şi va fi suportat de stat”, a spus Raed Arafat la Antena 3.