UPDATE 5: Începe şi ultimă rundă de negocieri. Grupul minorităţilor din Parlament a intrat la consultările de la Cotroceni.

UPDATE 4: Partidul AUR a ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Liderul George Simion spune deja că refuză dictatura.

UPDATE 3: USR a ajuns la Cotroceni. Urmează discuțiile cu șeful statului. Dacian Cioloș spunea că este deschis să refacă coaliția de Guvernare.

UPDATE 2: PNL nu a stat decât 10 minute la consultările cu preşedintele Iohannis.

Delegaţia PSD, condusă de Marcel Ciolacu, a intrat acum la discuţiile cu şeful statului.

UPDATE: PNL a ajuns deja la Cotroceni. Propunerea liberalilor pentru funcția de premier este Nicoale Ciucă, fostul ministru al Apărării.

Știre inițială:

Preşedintele Klaus Iohannis a luat decizia de a-i chema pe majoritatea liderilor politici din nou la Cotroceni. Șeful statului a convocat, joi, partidele parlamentare la discuții pentru desemnarea unui alt premier. Măsura luată de Iohannis este necesară după ce Guvernul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului.

Prima rundă de negocieri ale loc între Klaus Iohannis și delegaţia PNL. Această nouă întâlnire dintre liberali și șeful statului are loc începând cu ora 11.00. Urmează apoi delegaţia PSD, care are întâlnirea programată la ora 11.30. De la ora 12.00, sunt aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii UDMR, iar de la 12.30 cei ai USR. La ora 13.00 este programată delegaţia AUR, iar la 13.30 cea a minorităţilor.

Cine merge la Cotroceni

Ca și în cazul discuțiilor precedente, partidele chemate să găsească cu șeful statului o ieșire din criza politică trebuie să-și stabilească strategia de urmat. Singurii care au anunţat oficial delegaţia care participă la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis sunt liberalii. Vor merge la Cotroceni preşedintele PNL Florin Cîţu, dar şi cei patru prim-vicepreşedinţi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

Înainte de a păși la Cotroceni, liberalii se vor întâlni, în forul lor de conducere pentru a vedea care este punctul de vedere comun pe care îl vor prezenta lui Iohannis. Același lucru se va petrece și cu cei de la PSD. Dacă pesediștii au discuții în interiorul partidului la ora 09.30, liberalii se vor reuni în cadrul Biroului Permanent Naţional al PNL în jurul orei 10.00.

Decizia luată de PNL înainte de consultări

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, miercuri seară, că liberalii au deja o decizie în ceea ce priveşte propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîţu, dar nu a exclus posibilitatea unei noi decizii ”Noi avem o decizie la momentul acesta, vom vedea ce se va întâmpla mâine”, a afirmat, miercuri seară, Dan Vîlceanu.

În ceea ce îi privește pe cei de la USR, aceștia sunt de neclintit. Ei insistă pentru refacerea Coaliției cu un alt premier în afara lui Florin Cîţu.

După consultări, premierul desemnat din nou de Klaus Iohannis să facă un nou Guvern are la dispoziție 10 zile să meargă în fața Parlamnetului pentru a cere un vot de încredere al Parlamentului. Ca și în cazul precedent, programul şi lista de miniștri propuși se vor dezbate de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.