Fostul premier, Adrian Năstase a amintit de perioada din timpul domniei lui Ioan Vodă Caragea, în care a fost o epidemie ce ucidea 300 de oameni pe zi, iar în istorie a rămas drept ”Ciuma lui Caragea”. Adrian Năstase a comparat acea perioadă cu ceea ce se întâmplă acum cu pandemia de COVID-19 și a declarat că această pandemie va rămâne în istorie drept ”Ciuma lui Iohannis”.

Adrian Năstase, despre „Ciuma lui Iohannis”

„Perioada pe care o trăim va fi cunoscută in istoria românilor drept perioada „Ciumei lui Iohannis”.

In urmă cu peste 200 de ani (1812-1813), in timpul domniei lui Ioan Vodă Caragea, mureau 300 de oameni pe zi iar la nivelul tării au fost peste 90000 de morti. Epidemia de atunci a fost denumită „Ciuma lui Caragea”.

Acum numărul zilnic al mortilor este dublu, intre 500 si 600. Iar numărul total al romanilor morti in pandemie se apropie de 50000.

Ieri, Iohannis a citit, la televizor, cu intonatie dramatică si tentă lacrimogenă, un text de pe prompter, mirându-se de numărul mare al imbolnăvirilor si al mortilor, dând vina pe „autorităti”. Nu-mi aduc eu bine aminte sau el a fost personajul principal la Congresul PNL, organizat in ciuda unor restrictii rezonabile?

Cred că este logic să spunem că Iohannis a avut „guvernul său”, dar a avut (are) si „epidemia sa”. Din păcate pentru noi. Va avea oare si „suspendarea sa”?”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Se vrea demiterea președintelui Iohannis

Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a făcut, miercuri, câteva declaraţii la Palatul Parlamentului, după votul plenurilor reunite pentru Cabinetul Dacian Cioloş.

Ludovic Orban nu a uitat de relaţia sa actuală tensionată cu preşedintele Klaus Iohannis şi spune că ar fi corect să-i ceară demisia acestuia, însă ştie că ar face acest lucru degeaba. Pe de altă parte, Orban îi transmite şefului statului să-şi aducă aminte de rolul pe care-l joacă şi să înceapă de urgenţă consultările cu partidele, chiar în seara zilei de miercuri sau cel mai târziu joi.

„Ar fi potrivit să îi cer demisia preşedintelui Iohannis, dar nu o fac, că ştiu că o fac degeaba. Îl somez public să-şi aducă aminte că e preşedintele României, să renunţe la bătaia de joc la adresa românilor.

Îl somez pe Iohannis să înceapă consultările nu peste o săptămână, ci în seara asta sau mâine. Nu mi-am schimbat punctul de vedere cu privire la cea mai bună, onorabilă şi rezonabilă soluţie pentru România. Refacerea coaliţiei ar putea fi această soluţie”, a declarat Orban

De asemenea, și liderul AUR, Claudiu Târziu, a declarat că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Totodată, acesta susține că dacă la a doua nominalizare nu vine cu o propunere care să aibă șanse să formeze o majoritate, atunci riscă suspendareadin funcție.

”Faptul că președintele Klaus Iohannis a găsit de cuviință să-l propună pe Dacian Cioloș, știind că nu are cum să obțină o majoritate, ne arată că a făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea din funcție. Sperăm ca următoarea desemnare a președintelui să fie un om care are șanse să formeze o majoritate”, a spus Claudiu Târziu.