Adrian Năstase, fostul premier al României, a avut un comentariu dur la adresa declarațiilor făcute de Klaus Iohannis la Centrala de la Cernavodă. Fostul premier consideră că șeful statului ”a fugit de criza politică din Bucuresti pentru a face gargară la Cernavodă”.

„Astazi, Iohannis a mers la Centrala Nucleară de la Cernavodă pentru a sărbători 25 de ani de la punerea in functiune a Unitătii nr 1 de acolo. Poate că ar fi trebuit insă să-l invite si pe Nicolae Văcăroiu, cel care a asigurat finantarea acelui proiect in mandatul său de premier. In contextul unei crize energetice fără precedent, Iohannis, in al 7-lea an al mandatelor sale, realizează importanta centralelor nucleare si ne arată „desenul” celor două unităti nefinalizate si care vor fi construite de americani sau de francezi sau de cei care lucrează la reactoarele modulare. In esentă, Iohannis a fugit de criza politică din Bucuresti pentru a face gargară la Cernavodă”, a scris Năstase pe blogul său.

Adrian Năstase: Nu au mai investit în proiectul nuclear

Tot pe blogul său, Adrian Năstase notează că la Centrala de la Cernavodă ar fi trebuit să funcționeze 4 unități, nu 2. Acesta a mai spus că guvernele de dreapta nu au mai investit deloc în proiectul nuclear, ci doar au folosit ”energia ieftină creată de cele două unități finalizate în timpul guvernelor Văcăroiu si Năstase”.

„Spun de la inceput ca acum ar fi trebuit sa functioneze 4 unitati si nu 2. Guvernele din care au facut parte sau pe care le-au coordonat Traian Basescu si Klaus Iohannis nu au investit nimic in energia nucleara ci doar au folosit energia ieftina creata de cele doua unitati finalizate in timpul guvernelor Vacaroiu si Nastase. Nu mai stiu dacă au reusit să vândă, cum intentionau, 10-15% din actiunile de la NuclearElectrica! In ultimii 15 ani, guvernele de dreapta nu au mai investit in proiectul nuclear.

Iohannis a venit la Cernavodă cu vorbe. Ar fi fost nevoie de proiecte finantabile. De 7 ani nu a făcut nimic. E adevarat, este posibil ca, pe final de mandat, actualul presedinte sa anunte proiecte de realizare a lucrarilor la Unitatile 3 si 4, fiind interesat insa doar in operatiunea de SEMNARE a contractelor, finantarea urmand sa o asigure viitorul guvern…Concluzia clară – in ultimii 30 de ani, stanga a realizat 2 unităti la Cernavodă, dreapta doar a vorbit despre proiectul nuclear, beneficiind insă de energia ieftină produsă de unitătile 1 si 2, finantate si realizate de guvernele PSD. Astept comentariile „rezistilor””, a adăugat fostul premier.