Articolul publicat de luxurycolumnist îi enumeră mai jos pe unii dintre cei mai premiați chefi cu stele Michelin din lume.

Chefii cu cele mai multe stele Michelin din lume

Stelele Michelin sunt premii râvnite, acordate restaurantelor care îndeplinesc anumite criterii stabilite de ghidul Michelin. Aceste criterii de evaluare a stelelor Michelin includ factori precum calitatea mâncării, utilizarea ingredientelor proaspete, creativitatea preparatelor și multe altele.

Există trei niveluri de stele Michelin: o stea, două stele și trei stele. Restaurantele cu trei stele sunt considerate cele mai bune din lume și sunt foarte rare. De fapt, în prezent există doar 146 de restaurante cu trei stele Michelin în lume.

Articolul s-a axat asupra actualilor deținători de stele Michelin. Nu au fost incluși foștii deținători de stele Michelin, precum regretatul Joël Robuchon. Numit ”Bucătarul Secolului” de către ghidul gastronomic ”Gault & Millau”, Robuchon a deținut 32 de stele Michelin, mai multe decât orice alt bucătar din istorie.

Alain Ducasse – 18 stele Michelin

Unul dintre cei mai faimoși chefi cu stele Michelin este Alain Ducasse. Este un bucătar francez, care deține recordul pentru cele mai multe stele Michelin. Restaurantele sale luxoase au primit un total de 18 stele Michelin.

Ducasse a deținut 21 de stele Michelin de-a lungul carierei sale, unele dintre aceste restaurante fiind acum închise. Compania sa, DUCASSE Paris, operează în prezent 34 de restaurante răspândite pe 3 continente și 7 țări.

Ducasse a exercitat o influență majoră asupra bucătăriei franceze. A deschis restaurante în unele dintre cele mai prestigioase locații din lume, inclusiv Palatul Versailles și Dorchester din Londra.

Yannick Alléno – 17 stele Michelin

Yannick Alléno este un chef francez, în prezent chef al restaurantului Alléno Paris au Pavillon Ledoyen din Paris. A crescut într-o familie de proprietari de restaurante și apoi s-a format alături de bucătari celebri precum Martial Enguehard și Jacky Fréon.

Yannick a publicat mai multe cărți despre gastronomie și a fost membru al juriului emisiunii de televiziune Top Chef. În 2020, Pavillon Ledoyen a devenit cel mai bine cotat restaurant independent din lume, cu șase stele Michelin.

Alléno este cunoscut pentru reinventarea bucătăriei franceze moderne și abordarea inovatoare a preparării sosurilor. A fost distins cu premiul Michelin Chef Mentor la Ghidul Michelin Franța 2024.

Pierre Gagnaire – 13 stele Michelin

Pierre Gagnaire este unul dintre cei mai buni chefi din lume. Părinții săi au fost proprietari de restaurante și, înainte de a prelua afacerea lor, s-a format în unele dintre cele mai prestigioase bucătării din lume, cum ar fi Lucas Carton din Paris.

În prezent, deține două restaurante premiate cu trei stele Michelin: Pierre Gagnaire din Paris și Sketch din Londra. Gagnaire este renumit pentru bucătăria sa creativă și inovatoare, mizând pe calitate și perfecțiune.

Martin Berasategui – 12 stele Michelin

Martin Berasategui este unul dintre cei mai premiați chefi cu stele Michelin din lume. Deține trei stele Michelin la ”Restaurante Martin Berasategui” din 2001 și trei stele Michelin la ”Lasarte Barcelona”, din 2017.

Bucătăria lui Martin se caracterizează prin utilizarea ingredientelor și tehnicilor tradiționale basce. Preparatele sale sunt cunoscute pentru prezentarea lor frumoasă.

Dacă vă aflați vreodată în Spania, încercați să mâncați la unul dintre restaurantele lui Martin. Este o experiență pe care nu o veți uita curând!

Enrico Bartolini – 12 stele Michelin

Italianul Enrico Bartolini este cunoscut pentru ceea ce el definește ”bucătărie italiană clasică contemporană”. Bartolini se concentrează pe elementul nutrițional al preparatelor sale și pe atractivitatea vizuală.

Mulți dintre protejații lui Bartolini au obținut stele Michelin.

S-a format cu Massimiliano Alajmo, cel mai tânăr bucătar din istorie distins cu trei stele Michelin, la doar 28 de ani. Bertolini însuși a primit numeroase distincții, inclusiv ”Ambasciatori del Gusto” și ”Les Grandes Tables du Monde”.

Umberto Bombana – 9 stele Michelin

Distins cu premiul „Ambasador Mondial al Trufei Albe” de către Enoteca Regională Piemonteză Cavour, Umberto Bombana este cunoscut drept regele trufei albe.

Acest chef născut în Italia și-a început cariera lucrând în bucătăria unui restaurant local, la doar 11 ani, pentru a câștiga bani de buzunar. Apoi s-a îndreptat spre Statele Unite, unde a gătit pentru celebrități precum Madonna, la restaurantul Rex din Los Angeles.

Următoarea mișcare a lui Bombana a fost deschiderea propriului restaurant, ”8 ½ Otto e Mezzo Bombana”, în Hong Kong. Numele a fost inspirat de regizorul său preferat, Federico Fellini, și de capodopera sa cinematografică, ”8 ½.”. Restaurantul este împodobit cu picturi de Picasso și Andy Warhol.

Restaurantul a fost primit cu aprecieri din partea criticilor și este adesea considerat unul dintre cele mai bune restaurante italienești din lume. Pe lângă cele 3 stele Michelin, Bombana a câștigat și numeroase alte premii, inclusiv prestigiosul premiu Diners Club pentru întreaga carieră.