Meteorologii ANM avertizează: România, sub un nou val de caniculă și furtuni. Sudul țării, cel mai afectat

Meteorologii ANM atrag atenția că, începând de duminică, România va fi traversată de un nou val de căldură, cu temperaturi ce pot atinge 37-38 de grade Celsius, în special în regiunile sudice. În paralel, se așteaptă și o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, cu furtuni și grindină, dar de intensitate mai scăzută față de episoadele extreme din zilele trecute.

Potrivit meteorologului Mihai Huștiu, sudul țării va fi afectat în prima fază, iar șase județe – Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov – alături de Capitală, vor intra, duminică, sub cod galben de caniculă.

În aceste zone, valorile termice se vor situa în jurul a 35-36 de grade Celsius, urmând ca luni și marți temperaturile să crească și mai mult, până la 37, izolat chiar 38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală ar putea depăși pragul critic, spune specialistul ANM.

Meteorologul a explicat că valul de căldură se va intensifica în special în jumătatea sudică a țării și va persista până la mijlocul săptămânii viitoare, când sunt prognozate și fenomene de instabilitate atmosferică.

„În ceea ce priveşte evoluţia vremii în zilele următoare, ne aşteptăm ca un nou val de căldură să se extindă, să cuprindă partea de sud a ţării şi de aceea, mâine (duminică, 13 iulie – n.r.) şase judeţe din sud vor fi în cod galben de temperaturi caniculare, când se aşteaptă 35-36 de grade în judeţele Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov şi în Capitală, unde disconfortul termic va fi în creştere.

Luni şi marţi, acest val de căldură se intensifică în jumătatea de sud, iar temperaturile ajung la 37, posibil izolat 38 de grade”, a indicat Mihai Huștiu.

Furtuni puternice în nord, centru și la munte, care se vor extinde apoi și în sudul României

Astfel, începând de marți seară și mai ales miercuri, se așteaptă furtuni puternice, în prima fază în nordul, centrul și zona montană, apoi extinzându-se treptat și în sud. Huștiu a menționat că, în aceste condiții, țara va fi din nou împărțită între zone afectate de caniculă și altele afectate de furtuni.

El a subliniat că, deși furtunile vor aduce grindină și rafale de vânt semnificative, intensitatea acestora va fi mai redusă decât în intervalul anterior, când România s-a confruntat cu fenomene meteo extreme, inclusiv coduri roșii de vreme severă.

În acele zile, au fost înregistrate temperaturi de până la 39-40 de grade, urmate de pătrunderea unei mase de aer foarte rece, ceea ce a generat un contrast termic extrem între vest și sud-est, favorizând dezvoltarea unor furtuni violente, cu rafale de peste 100-120 km/h, potrivit ANM.

În opinia meteorologului, deși instabilitatea atmosferică va rămâne accentuată și în săptămâna următoare, nu sunt întrunite toate condițiile pentru reapariția unor episoade de aceeași intensitate.

Totuși, el a atras atenția că riscul rămâne crescut, iar populația trebuie să fie pregătită atât pentru perioade de caniculă extremă, cât și pentru manifestări violente ale vremii, în special în orele serii.

„Cu siguranţă, săptămâna viitoare va fi una cu multă instabilitate. Aş spune totuşi că intensitatea fenomenelor de instabilitate este mai redusă faţă de ce am avut în primele zile ale acestei săptămâni, când am văzut temperaturi de 39-40 de grade, iar apoi a ajuns o masă de aer foarte rece, astfel că contrastul termic a fost mare între vestul şi partea de sud-est a ţării, aşa încât au fost ingredientele pentru furtuni de o violenţă foarte mare, cu viteze ale vântului de peste 100-120 de kilometri pe oră în vestul ţării unde au fost emise coduri roşii în acest sens”, a indicat specialistul ANM într-o intervenție la Digi24.