Italia este prima țară europeană unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă începând cu 15 octombrie. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă o astfel de măsură este necesară și la noi pentru medici și profesori.

„Este o măsură care se discută și la noi. Știți bine că am avut această discuție. Este o măsură, deocamdată, în discuție ca și vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii și cu represalii, dar dacă nu reușim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului – de ex prin măsura cea mai naturală , vaccinarea – atunci este posibil ca la un moment dat și astfel de măsuri mai puțin impopulare să fie luate în discuție și aprobate probabil de Parlament, pentru că Guvernul este interimar și nu poate da ordonanțe de urgență, astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Angajații HORECA ar putea fi obligați să se vaccineze

Șeful DSU, Raed Arafat a vorbit despre situația angajaților din restaurante. Acesta susține că nu i se pare normal deloc ca acești angajați să nu fie vaccinați anti-covid sau măcar testați constant.

La finalul ședinței de Guvern de ieri, Raed Arafat a răbufnit. Secretarul de stat în Ministerul de Interne a fost întrebat dacă este normal ca românilor care merg la restaurant să li se ceară un certificat verde pentru a intra, în timp ce angajații restaurantelor nu sunt vaccinați și nu au nevoie de un astfel de document.

În acest context, Raed Arafat este de acord cu această informație. El susține că nu este normal ca personalul din restaurante să nu fie vaccinat. Pe de altă parte, șeful DSU spune că patronii restaurantelortrebuie să se ocupe de aceste aspecte.

Potrivit acestuia, există două soluții, una dintre ele fiind de ”bun simț”. Mai exact, prin această soluție angajații din restaurante trebuie să fie testați regulat. O a doua soluție prezentată de Raed Arafat este impunerea obligativității vaccinării sau testării prin lege și nu prin hotărâri de Guvern.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează. Una este problema pe care o reglementăm pe acces – problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă și cealaltă problemă cu angajații are două soluții: soluția bunului simț ce înseamnă că patronul restaurantului să se asigure că angajații lui cel puțin sunt testați și a doua soluție este prin lege care să impună aceste reguli.

Dar nu mai prin lege și prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalități care implementează măsurile de sănătate publică generală”, a declarat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern.