În acest context, ministrul propus al Ministerului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a venit cu o serie de precizări. Aceasta susține că Institutul Naţional de Sănătate Publică a estimat că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de Terapie Intensivă, atunci când se atinge numărul maxim de cazuri.

În același timp, în cadrul audierii din Parlament, ministrul a fost întrebat dacă  are o explicaţie pentru dezastrul sanitar în care se află România şi dacă ce se întâmplă în această perioadă este şi responsabilitatea sa.

În acest context, Ioana Mihăilă susține că că a primit pe parcursul verii patru avertizări de la INSP, ultima informare fiind primită la data de 2 septembrie și era referitoare la numărul paturilor de la ATI.

“Pe parcursul verii, am primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, dar că la ultimele noi am trimis o adresă tocmai solicitându-le să recalculeze riscurile deoarece estimau, după ce au recalculat riscurile, că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de Terapie Intensivă, atunci când se atinge numărul maxim de cazuri. Aceasta a fost ultima evaluare a Institutului Naţional de Sănătate Publică care mi-a fost transmisă mie în data de 2 septembrie 2021”, a afirmat ministrul desemnat al Sănătăţii.

Ioana Mihăilă, avertizată de INSP

Ioana Mihăilă a mai adăugat că după avertismentele primite a trimis solicitări comisiilor de specialitate pentru revizuirea protocoalelor de tratament şi de monitorizare a pacienţilor COVID, la care acestea au răspuns parţial.

Mai exact, este vorba despre medicamentele utilizate în tratamentul de COVID, care erau trecute și în protocolul anterior, însă răspunsurile nu au fost concrete.

“Medicamentele care se utilizează în tratamentul COVID-19 erau trecute şi în protocolul anterior de tratament, ba mai mult în timpul verii am trimis solicitări comisiilor de specialitate, atât comisiei de boli infecţioase, cât şi comisiei de Pediatrie, de a vedea şi de a revizui protocoalele de tratament şi de monitorizare a pacienţilor COVID-19, solicitări la care comisiile au răspuns parţial”, a explicat Ioana Mihăilă.

Un alt aspect subliniat de fostul ministru este evoluția pandemiei în perioada mandatului său. Mai exact, Ioana Mihăilă susține că atunci când a plecat de la Ministerul Sănătăţii, rata de incidenţa la nivel naţional era sub 1 la mie, iar pacienții aflați la ATI erau sub 400.

“În 8 septembrie, rata de incidenţă la nivel naţional era sub 1 la mie atunci încă lucrurile se puteau schimba. Trebuie să vă amintiţi că în 8 septembrie numărul de cazuri aflate în Terapie Intensivă era sub 400, atunci lucrurile se puteau schimba şi depăşirea sistemului sanitar putea fi evitată”, a mai afirmat Mihăilă.