Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus exact ce se se va întâmpla cu spitalele din România. Numărul mare de cazuri de COVID care a explodat în ultimele zile i-a făcut pe mulți români să se întrebe dacă spitalele și așa superaglomerate se vor închide în curând.

Andrei Baciu exclude o astfel de posibilitate. El a anunţat, luni seară, la Antena 3, că toate spitalele din ţară vor rămâne deschise. Acest lucru se va întâmpla indiferent de creşterea numărului de cazuri COVID.

Secretarul de stat a comentat şi  creşterea îngrijorătoare a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2, dar şi despre lipsa locurilor la ATI Covid, în Bucureşti.

Andrei Baciu, despre situația din spitale

„Crește numărul de cazuri, vedem de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, ceea ce la nivel individual, pentru fiecare dintre noi înseamnă că există un risc mai mare de a intra în contact cu cineva care este infectat, fie că știe, fie că încă nu știe, fie de a intra în zone în care există o transmitere mai mare.

Pe de-o parte există situaţia din spitale, unde vorbim de o creştere a numărului de locuri de paturi ocupate la Terapia Intensivă şi paturi şi bolnavi care sunt în spital în secţii normale, fără a fi ajuns la Terapie Intensivă. Facem toate eforturile pentru a creşte cât mai rapid numărul de paturi.

În momentul de faţă, avem 1.087 de paturi şi se fac eforturile pentru a se activa toate paturile din Planul Naţional de Rezilienţă şi a se ajunge la cifra de 1.600”, a spus oficialul din Ministerul Sănătății.

El a susținut că se vor elibera şi se vor operaţionaliza din ce în ce mai multe paturi. Potrivit acestuia, nu suntem într-o situaţie în care cineva să nu poată să beneficieze de Terapie Intensivă dacă are nevoie, sau de medicaţia de care are nevoie pentru a fi tratat de COVID-19.

Nu suntem nici pe departe în acea situaţie

„Deci nu suntem nici pe departe în acea situaţie. Sigur că eforturile sunt semnificative, cu atât mai intens în ultimele două-trei săptămâni când aproape la nivelul fiecărui spital s-au reamenjat secţiile, paturile, astfel încât să se creeze circuite mixte, Covid şi non-Covid. Spitalele nu se vor mai închide.

Toate spitalele rămân deschise şi toate spitalele, ca regulă generală, vor avea secţiuni Covid şi non-Covid, cu mici excepţii. Aici vorbim de spitale de boli infecţioase sau de spitale care nu pot, din cauza arhitecturii, din motive logistice, să creeze circuite separate. Un exemlu este spitalul din Câmpina, care este un spital care are rezultate foarte bune, are 10 paturi de Terapie Intensivă, însă nu se pot crea circuite separate”, a precizat Andrei Baciu.

Sursă foto: Dreamstime