Ne aşteaptă cel mai intens val al pandemiei de până acum!

“Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate”

O spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, care afirmă că, din cauza contagiozității sporite a variantei Delta, valul 4 va fi, cel mai probabil, cel mai intens de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2.

“Practic, despre acest lucru vorbim. Intensitatea acestui val 4 în care am intrat acum depinde de acest lucru. Cel mai probabil, acesta va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim.

Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate, toată această situație fiind generată de contagiozitatea acestei tulpini, care infectează mult mai repede și mult mai multe persoane, lucru pe care îl vedem și în datele de zi cu zi”, a declarat, marţi, Andrei Baciu.

Pandemia va fi învinsă, mai devreme sau mai târziu, însă va fi o victorie neuniformă

Secretarul de stat spune că pandemia va fi depăşită, însă nu se va putea întâmpla asta de pe o zi pe alta, notează digi24.ro.

“Într-un fel sau altul, vom închide pandemia. (…) Datele pe care le avem și în România, și peste tot, la nivel planetar, spun un singur lucru, faptul că vaccinarea este singura care va închide pandemia”, a mai precizat Baciu.

Acesta consideră că, având în vedere datele din acest moment, vaccinarea anti-COVID va deveni una sezonieră.

Având în vedere o analiză cu privire la dinamica pandemiilor din ultimii 130 de ani și felul în care acestea s-au desfășurat și s-au închis, dar ţinând cont și de faptul că anterior nu s-a beneficiat de ajutorul vaccinării, o concluzie este certă: mai devreme sau mai târziu vom putea să depășim acest moment, a spus Andrei Baciu.

Sfârșitul pandemiei se va întâmpla “într-o manieră neuniformă – statele care reușesc să capete o imunitate mai solid și mai repede, în principal cu ajutorul vaccinării, vor închide acest capitol, iar ultimele faze sunt definite doar de mici hotspoturi, care mai apar în mici grupuri de persoane nevaccinate sau oricum fără imunitate. Altfel, vor fi state care o să treneze cu această situație a la long, lucru care vine la pachet, zilnic, cu decese care sunt prevenibile”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Sursa foto: Dreamstime