Dorothee Von Laer  și-a reînnoit apelul către cetățeni pentru a se vaccina: ”Dacă 15 până la 20 la sută dintre persoane se vor mai vaccina, putem declara că pandemia s-a încheiat, ca și în Danemarca”, a sublinat aceasta. Apoi, pandemia ar putea ”să se termine în două sau trei luni”.

A treia doză de vaccin se recomandă după opt luni

În ceea ce privește vaccinarea de rapel, Von Laer a recomandat o o a treia doză după opt luni pentru pacienții vârstnici și cu risc; nu a considerat necesar un test de anticorpi în aceste cazuri. Toți ceilalți ar putea aștepta cu un nivel de anticorpi peste 100 BAU / ml până la 150 BAU / ml, potrivit medicului.

Testarea persoanelor în locații reprezentative ar fi suficientă

Testarea a 5.000 de persoane în locații reprezentative pentru detectarea anticorpilor coronavirus ar fi suficientă, a spus virologul.

„Studiile în acest sens sunt în curs de desfășurare și va fi posibilă stabilirea unei valori limită clare, cum este în cazul hepatitei B, de exemplu”, a explicat ea. În studiile anterioare s-a putut stabili că „din nivelul de anticorpi de 100 BAU / ml (Unități de legare a anticorpilor) standardizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), există cel puțin un grad ridicat de protecție”, a spus Von Laer, citând starea actuală a cercetării. Cu vaccinații, totuși, este adesea dificil să se facă afirmații despre valoarea nivelului anticorpilor. “După cum putem vedea, există progrese de vaccinare cu varianta Delta, deși titlul este ridicat”, a spus Von Laer.

”Cei care au trecut printr-o infecție dezvoltă anticorpi anti-N (împotriva antigenului nucleocapsidic) și anticorpi S (împotriva proteinei spike), precum și celule T (răspuns imun pe termen lung). Vaccinatul, pe de altă parte, ar produce doar anticorpi anti-S, a explicat omul de știință. Deci, puteți afla cine a trecut deja prin boală.”, a mai spus ea.

”Anticorpii pot fi detectați în continuare după 18 luni”

Protecția celor care și-au revenit trebuie să fie echivalată cu protecția celor care au fost vaccinați, în timp ce protecția imună a celor care și-au revenit este și mai stabilă.

La cei care și-au revenit, anticorpii pot fi detectați în continuare după 18 luni, iar după vaccinarea cu Pfizer, valoarea titrului scade cu aproximativ șase procente pe lună.