Au fost aprobate cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Au fost aprobate cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Luni, 27 noiembrie 2023, președintele României, Klaus Iohannis, a dat aprobarea pentru inițierea procedurilor de urmărire penală împotriva celor doi. Alături de fostul prim-ministru al României, Florin Cîțu, sunt subiectul unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) referitoare la presupuse nereguli în achiziționarea excesivă a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Președintele României a comunicat această decizie ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în cursul zilei de luni, 27 noiembrie 2023. În paralel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost informat cu privire la formularea cererilor de urmărire penală.

Vă amintim că Vlad Voiculescu a fost ministrul Sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021. Ioana Mihăilă a fost fost ministru al Sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021.

Cererile de urmărire penală

Solicitarea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu se referă la presupusele fapte investigate în cadrul Dosarului penal nr. 243/P/2021 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției.

Aceste presupuse fapte vizează săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, conform articolului 297 alineatul (1) raportat la articolul 309 din Codul Penal, și o presupusă complicitate la abuz în serviciu, conform articolului 48 alineatul (1) raportat la articolul 297 alineatul (1) din Codul Penal și articolul 309 din Codul Penal.

Aceste acuzații sunt formulate cu aplicarea dispozițiilor articolului 38 alineatul (1) din Codul Penal. Procedura legală va fi urmată în conformitate cu legile în vigoare.

Decizia a fost luată ca răspuns la solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul articolului 109 alineatul (2) din Constituția României, republicată, și a prevederilor Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008.

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (SURSA FOTO: Facebook, Vlad Voiculescu)

Solicitarea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă este legată de presupusele fapte incluse în Dosarul penal nr. 243/P/2021, aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției. Aceste presupuse fapte vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, conform articolului 297 alineatul (1) raportat la articolul 309 din Codul penal.

Procedura legală va fi respectată în acest caz. Decizia a fost luată în urma solicitării Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu articolul 109 alineatul (2) din Constituția României, republicată, și prevederile Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ținând cont și de Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008.

Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă (SURSA FOTO: Facebook, Federatia Patronilor Bihor)

Ultimele declarații ale lui Florin Cîțu despre acest subiect

Recent, Florin Cîțu a discutat despre procesul de achiziționare a dozelor de vaccin în timpul pandemiei provocată de coronavirus. Și-a anunțat intenția de a solicita liberalilor să voteze pentru ridicarea imunității parlamentare.

În acest sens, a afirmat că deciziile privind achiziționarea vaccinurilor împotriva COVID-19 au fost luate în conformitate cu legislația din România. A reamintit, totodată, că „justiția nu se face la televizor”. Declarația sa vine în contextul acuzațiilor formulate de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care susținea că deciziile au fost luate exclusiv de Florin Cîțu în calitate de premier al României, fără a ține cont de opinia Ministerului Sănătății.

Florin Cîțu_
Florin Cîțu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Cîțu)