Vlad Voiculescu demontează acuzaţiile DNA: Prejudiciu exagerat, nu au demonstrat unde e corupţia

Dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu se declară nevinovat şi aruncă toată vina pe premierul de la acea dată, Florin Cîţu.

Voiculescu a venit cu mai multe explicaţii, sâmbătă seară. În primul rând, el îi acuză pe procurorii DNA că ar fi exagerat datele. Dosarul vorbeşte despre un prejudiciu de un miliard de euro, însă vaccinurile ar fi costat doar 600 milioane de euro.

Fostul şef de la Ministerul Sănătăţii mai spune că nu înţelege unde este corupţia din dosar, având în vedere că nu există niciun interes al persoanelor acuzate.

„Mai întâi, atunci când vorbim despre cifre cred că unele lucruri ar trebui să fie puse în ordine. O să încep cu cifra de un miliard. Mai întâi, acest dosar, vorbește de un prejudiciu de un miliard, poate exact gaură de un miliard de care vorbea PSD până acuma.

Ați spus că toate vaccinurile au costat, dacă am reținut bine peste 600 de milioane. Cum s-a ajuns la un prejudiciu de un miliard, nu știu. E una dintre multele inexactități, exagerări, că să nu le spun altfel.

Cifra de un cent este cifra unei eventuale șpăgi, unui eventual interes pe care nu îl găsim nicăieri în referatul care are 104 pagini. E un fost ministru, un fost premier, încă un fost ministru. Am aflat din presă despre anumite acuzații făcute de un procuror DNA, am primit pe surse un referat în care nu se vorbește despre niciun interes al niciuneia dintre cele trei persoane de nici un cent.

Cu alte cuvinte, DNA nu mi-e foarte clar unde ar fi găsit corupția acolo. Dacă cineva din studio știe lucrul asta, m-aș bucura să aflu și eu”, a afirmat Vlad Voiculescu pentru Realitatea Plus.

vaccinare covid
SURSA FOTO: Dreamstime

Cîţu, Arafat şi Valeriu Gheorghiţă au luat deciziile în România privind vaccinurile, spune fostul ministru

Fostul ministru afirmă că negocierile cu companiile producătoare de vaccinuri s-au efectuat la nivel european. România putea alege să comande sau nu partea care îi revenea.

Apoi, nu ministrul Sănătăţii a luat deciziile atunci privind achiziţia de vaccinuri. Responsabil era comitetul condus de premierul Florin Cîţu, Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă.

Vlad Voiculescu mai subliniază că premierul Cîţu a decis ca orice discuţie din Guvern pe tema vaccinurilor să fie secretă. El spune că şi el şi ministrul Finanţelor de atunci, Alexandru Nazare, au ridicat obiecţii, însă nu au fost ascultaţi.

Voiculescu a semnalat atunci că Ministerul Sănătăţii nu dispune de fonduri suficiente şi a atenţionat asupra cantităţii ce urma să fie cumpărată de statul român.

„Până să ajungem la oportunitatea deciziei, este acum anchetată penal o decizie politică. O decizie politică care nu a fost a mea, și a fost, așa cum va amintiți, și fac apel la memoria dumneavoastră, să va amintiți cine lua deciziile despre vaccin, tot ce însemna vaccinare: Florin Cîțu, Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță.

Acolo erau luate toate deciziile de vaccinare, și presupun că toată lumea din România își amintește foarte bine care au fost discuțiile de atunci, când eu am avut orice fel de discuție internă sau chiar publică despre vaccinare în general. (…)

Discuțiile sunt cât se poate de oficiale, sunt înregistrate. Pot fi pe partea secretă sau pe partea publică. O parte din ședința de guvern se vede și la televizor.

Celelalte sunt nepublice, și altele sunt de-a dreptul secrete. Ei bine, tot ce era legat de vaccinuri a fost, prin decizia premierului de atunci, a fost pe această parte secretă”, a mai afirmat Vlad Voiculescu.