Au apărut informații noi în dosarul vaccinurilor anti-COVID, care a generat un adevărat impact, lansat de DNA. Acestea sunt legate de acuzațiile îndreptate împotriva fostului premier PNL, Florin Cîțu, și a foștilor miniștri USR ai Sănătății. E vorba de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Ei sunt acuzați de fapte de abuz în serviciu legate de achiziționarea de vaccinuri anti-COVID. Demersul a condus la un prejudiciu de peste 1 miliard de euro adus statului.

Milioane de vaccinuri anti-COVID achiziționate

Cauza investigată vizează modul în care Guvernul condus de Cîțu a achiziționat, în mai multe etape, peste 52 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID. Aceste achiziții sunt criticate în contextul în care populația vaccinabilă era de doar 10,7 milioane de cetățeni. Anterior fuseseră deja achiziționate alte 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ele erau suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane.

Această discrepanță majoră între numărul de doze achiziționate și necesarul real de vaccinare ridică semne de întrebare cu privire la gestionarea achizițiilor și potențialele consecințe asupra bugetului public.

Florin Cîțu și Vlad Voiculescu sunt acuzați de două infracțiuni

Conform detaliilor prezentate de DNA, Florin Cîțu este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Vlad Voiculescu este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu. În același timp, Ioana Mihăilă este acuzată de o infracțiune de abuz în serviciu în dosarul privind achiziționarea de vaccinuri anti-COVID.

Instrumentarea acestui dosar se află în responsabilitatea procurorului George Adrian Matei, șeful Secției I a DNA de combatere a infracțiunilor de corupție.

Corespondența dintre Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe

Conform informațiilor prezentate în referatul de ridicare a imunității al DNA, una dintre probele furnizate de Ministerul de Finanțe, condus în perioada Guvernului Cîțu de Alexandru Nazare, vizează achiziționarea nejustificată a vaccinurilor anti-COVID. Referatul DNA relevă existența unei corespondențe între Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, susține luju.ro. Ultima instituție reclama numărul excesiv de mare de doze de vaccinuri anti-COVID care urmau să fie achiziționate.

În consecință, Alexandru Nazare a părăsit Ministerul Finanțelor, parțial din această cauză.

Potrivit Mediafax, în 15 aprilie 2021, Ministerul Finanțelor a restituit Ministerului Sănătății un memorandum privind achiziția de vaccinuri. Ulterior, într-o adresă din 12 mai 2021, Ministerul de Finanțe a sesizat fix numărul nejustificat de mare de vaccinuri ce se intenționau a se lua.

“Totodată, din datele prezentate rezultă că au fost contractate 65,83 milioane de doze de vaccin și urmează a se contracta 42.09 milioane de doze (Pfizer, Novavax si CureVac), rezultând pentru Romania un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane. Acest număr total corespunde unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condițiile extinderii vaccinării la populația peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”.

Andrei Baciu apare în referatul DNA

Pe de alta parte, în același referat al DNA este menționat si un alt membru al cabinetului Cîțu. Sursa citată face trimitere la fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. În prezent, el este președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta apare ca fiind la rândul său implicat în procedura de achiziție nejustificată a vaccinurilor. DNA nu a precizat până acum dacă Baciu are sau nu vreo calitate în dosar.