Florin Cîțu își dă demisia

Fostul prim-ministru al României a anunțat că își dă demisia din grupul Partidului Național Liberal (PNL) de la Senat.

Implicat în dosarul privind achizițiile de vaccinuri evaluate la un miliard de euro, Florin Cîțu își va prezenta demisia din Partidul Național Liberal (PNL), a anunțat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a explicat că, odată ce vor fi primite documentele din partea DNA, conform procedurilor, Biroul Permanent va fi convocat. În baza deciziei acestuia, documentele vor fi transmise către Comisia Juridică. Apoi, raportul comisiei va merge spre aprobare în plenul Senatului.

„Senatorii liberali vor vota toți pentru ridicarea imunității. La nivelul PNL, în astfel de situații, am procedat la fel”, a subliniat Ciucă într-o intervenție la Digi24.

Dosar reprezintă o problemă de imagine pentru PNL

Președintele PNL a recunoscut că dosarul privind achizițiile de vaccinuri reprezintă o problemă pentru partid, afectând imaginea acestuia. Totuși, a subliniat importanța lăsării instituțiilor statului să-și desfășoare procedurile și așteptarea concluziilor acestora.

„Când vom primi documentele, am obligativitatea să convoc Biroul Permanent și, în baza deciziei, să fie înaintat către Comisia Juridică și apoi va merge în plen. Senatorii liberali vor vota toți pentru ridicarea imunității. La nivelul PNL, în astfel de situații, am procedat la fel.

E o problemă pentru PNL în sensul în care imaginea este afectată. Nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic.

Este absolut corect să lăsăm justiția să-și deruleze treaba.

Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că își va da demisia din grupul senatorial liberal și va deveni senator neafiliat”, a spus Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu a reacționat la solicitarea DNA

Florin Cîțu a avut o primă reacție cu privire la solicitarea DNA. Pe Facebook, el a spus că toate cariera sa a fost ghidată de principii precum buna credință și respectarea legii.

El a mai spus că are încredere în Justiția din România. De altfel, a spus că este convins că ancheta va scoate la iveală tot adevărul.

Cițu a spus ”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcţiile şi demnităţile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credinţe şi respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere în actul de justiţie şi sunt convins că procedurile aflate în desfăşurare vor conduce la aflarea adevărului”.

În anunțul făcut de DNA în cursul zilei de joi, 23 noiembrie, se arată că toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Ce spune DNA?

Procurorii spuneau că, în intervalul ianuarie – mai 2021, a fost încheiat un contract pentru un număr mai mare de vaccinuri decât era necesar.

DNA spune că asta se întâmpla în contextul în care dozele contractate anterior fuseseră suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane.