Gheorghe Dincă, un dosar vechi care nu se închide
Ancheta privind cazul Caracal, unul dintre cele mai controversate dosare penale din România, este departe de a fi încheiată. Deși Gheorghe Dincă a recunoscut că a răpit și ucis două fete, printre care și Luiza Melencu, detaliile apărute ulterior ridică numeroase semne de întrebare.
În prezent, Dincă este cercetat într-un nou dosar, de distrugere de probe, în contextul în care telefonul Luizei a continuat să funcționeze chiar și după arestarea sa.
Elementele noi din anchetă vizează în special activitatea telefonului mobil al Luizei, un Samsung J3, care a continuat să fie utilizat vreme îndelungată, deși Dincă a declarat că l-a aruncat la marginea unui câmp. Acest aspect a fost ignorat în dosarul inițial, dar aduce în discuție posibilitatea implicării unor persoane neidentificate.

Ultima zi în care Luiza a fost văzută și apelurile telefonice care ridică semne de întrebare
În dimineața zilei de 14 aprilie 2019, Luiza Melencu a plecat din satul Radomir spre Caracal pentru a ridica bani de la MoneyGram.
După ce a încercat fără succes să scoată banii, și-a sunat bunicul, informându-l că va lua o „mașină de ocazie” pentru a se întoarce acasă. Ulterior, a vorbit cu mama ei timp de 11 minute și i-a spus că vorbesc după ce ajunge acasă. Această convorbire a avut loc în zona cunoscută sub numele „a Văduvei”.
Ultimul apel cunoscut a fost către tatăl ei din Italia, la ora 11:30. Discuția a durat 47 de secunde. Tânăra i-a spus că a oprit o mașină și că merge către Radomir.
Potrivit declarațiilor tatălui, Luiza părea bucuroasă, ca și cum recunoscuse pe cineva. Camerele de supraveghere au surprins o mașină, identificată ulterior ca fiind a lui Gheorghe Dincă, care a intrat în acea intersecție la ora 11:31, scrie Libertatea.

Declarațiile lui Dincă și probele biologice care susțin parțial versiunea sa
După arestarea sa, în luna iulie 2019, Gheorghe Dincă a recunoscut în fața anchetatorilor că a răpit-o pe Luiza și că a ucis-o trei zile mai târziu.
El a susținut că a aruncat telefonul fetei pe marginea drumului, în timp ce se întorcea spre casă. Declarațiile sale, însă, au variat în mai multe rânduri. Într-o versiune, a spus că i-a smuls telefonul din mână și l-a aruncat peste o tarla cu verdeață.
Deși Dincă a susținut că a distrus telefonul, anchetatorii nu au reușit niciodată să-l recupereze. Pe de altă parte, probele biologice (ADN) descoperite în casa sa confirmă că Luiza a fost acolo. Inclusiv o picătură de sânge găsită pe o noptieră și urmele de pe o pilotă au fost atribuite fetei.
Apeluri video, mesagerie și notificări după dispariție: un telefon „fantomă”
Contrar declarațiilor lui Dincă, telefonul Luizei a continuat să funcționeze după data de 14 aprilie. Potrivit listingurilor obținute de familie, în aceeași zi au fost inițiate 61 de apeluri către mesageria vocală a telefonului, toate din zona „Dioști extravilan”, loc apropiat de Radomir.
Mai mult decât atât, între orele 13:46 și 16:32, au fost efectuate mai multe apeluri video prin WhatsApp. Toate aceste activități s-au produs într-un interval în care Luiza era, conform mărturiilor, deja în mașina lui Dincă sau chiar dispărută.
După ce Luiza a dispărut, de pe telefonul ei au fost inițiate mai multe apeluri video pe WhatsApp, conform listingului primit de familie:
- ora 13.46 – sesiune video (8) volum 70 KB
- ora 14.57 – sesiune video (8) volum 10 KB
- ora 15.21 – sesiune video (7) volum 10 KB
- ora 15.21- sesiune video (7) volum 190 KB
- ora 15:21 – sesiune video (8) volum 20 KB
- ora 16.32 – sesiune video (8) volum 20 KB
În acel moment, Dincă se afla în Caracal, unde a fost localizat de releul de telefonie mobilă în timpul unei convorbiri cu soția sa. Astfel, este greu de susținut că el ar fi fost cel care utiliza telefonul în acele momente.
Notificările de „revenire în rețea” și semnalul apărut în locuri diferite din țară
După dispariția Luizei, telefonul a fost inactiv o perioadă scurtă, dar apoi a început să transmită notificări de revenire în rețea către cei care încercau să o sune. Bunicul fetei a primit 16 astfel de notificări în decurs de patru luni, inclusiv din locații precum Mârșani (Dolj), București (sectoarele 2 și 3) și alte locuri neidentificate.
Una dintre cele mai bizare notificări a apărut pe 26 august 2019, la aproape o lună după arestarea lui Dincă. De asemenea, în noaptea de 14 spre 15 august, pe grupul de WhatsApp al clasei din care făcea parte Luiza a apărut mesajul „Luiza a ieșit din grup”, ceea ce sugerează că cineva a accesat contul său.

Avocata familiei: „Telefonul avea parolă, nu putea fi folosit întâmplător”
În instanță, avocata mamei Luizei, Carmen Obîrșanu, a exclus varianta ca telefonul să fi fost găsit întâmplător de o persoană neimplicată. Ea a explicat că dispozitivul era protejat cu parolă, iar apelurile efectuate către mesagerie nu pot fi atribuite unui necunoscător. În opinia sa, scopul era clar: verificarea apelurilor primite pe acel număr.
Cartela secundară aflată în husa telefonului a devenit și ea activă în seara zilei de 14 aprilie, la ora 19:56, și a rămas în funcțiune până pe 23 aprilie. Au fost înregistrate mai multe SMS-uri, ceea ce demonstrează că a fost introdusă într-un telefon activ.
Cereri respinse și piste neexplorate: lipsa cooperării internaționale
În timpul procesului de la Tribunalul Olt, avocata familiei a cerut acces la datele conturilor de WhatsApp și Facebook ale Luizei. Solicitarea a vizat identificarea persoanelor cu care au fost inițiate apeluri video, dar și activitatea ulterioară pe conturile sociale.
Procurorii DIICOT ar fi trimis cereri către autoritățile americane în 2019, însă acestea au fost respinse de Departamentul de Justiție al SUA. Motivul invocat a fost lipsa de argumente juridice solide care să lege acele conturi de faptele investigate.
Judecătoarea care a condus procesul a refuzat solicitarea de a obține date de la Facebook, motivând că apelurile WhatsApp erau deja cunoscute de procurori și nu constituiau elemente noi.

Pentru că nu există un certificat de deces, Luiza Melencu figurează în continuare pe lista persoanelor dispărute, iar – cel puțin teoretic – este încă căutată de Poliția Română. În mod curios, pe site-ul oficial al IGPR se menționează că fata ar fi dispărut din satul Radomir, județul Dolj, localitatea bunicilor ei, nu din Caracal, locul din care a fost luată ultima dată.