DNA îi acuză pe generalii în rezervă Dumitru Dumbravă și Florian Coldea

Direcția Națională Anticorupție îi acuză pe generalii în rezervă Dumitru Dumbravă și Florian Coldea de implicare într-o activitate de consultanță juridică fără a deține calitatea de avocați.

Ancheta arată că serviciile au fost oferite indirect, prin contracte de consultanță încheiate între firmele celor doi generali și casa de avocatură a lui Doru Trăilă. O parte din bani s-au dus apoi către firmele de consultanță ale generalilor SRI (r) Florian Coldea, cel supranumit „generalul negru”, și Elena Istode, zisă Anaconda.

Rechizitoriul DNA menționează că aceste firme de consultanță au primit sume de bani care proveneau din onorariile achitate de companiile unor oameni de afaceri cercetați penal.

Deși în aparență consultanța nu era legată de dosarele penale ale clienților, în două situații s-au identificat legături directe.

Este vorba despre cazurile lui George Bogdan Ana, suspect de complicitate la evaziune fiscală, și Cristian Anăstăsescu, fostul cumnat al lui Sebastian Ghiță, care avea nevoie de sprijin în fața unor probleme legale și financiare, scrie G4Media.

Poziția celor doi generali: colaborare legală, practică occidentală

Generalii Dumbravă și Coldea au respins acuzațiile, susținând că activitatea lor de consultanță nu este ilegală și că modelul practicat este unul frecvent în marile capitale occidentale. Ei au invocat exemple din Londra, unde foști agenți de intelligence colaborează oficial cu cabinete de avocatură.

Dumitru Dumbravă
Dumitru Dumbravă / SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

„Întreaga acuzare are ca substrat sugerarea în mod insidios că activitatea de consultanță pe care o presta pentru Societatea Doru Trăilă şi asociaţii, este una ilegală, menită să ascundă un mecanism infracțional și un mod de operare în afara legii”, a declarat generalul Dumbravă în fața instanței, într-un proces privind prelungirea controlului judiciar.

Generalul a mai afirmat că acest mod de colaborare între avocați și foști ofițeri de informații este acceptat public în multe țări și că asemenea parteneriate pot fi verificate pe site-urile unor firme internaționale. El a dat exemple precum K.L. Gates și Doughty Street Chambers.

„Înțelege că pentru piața de avocatură din România este puţin mai exotic acest mod de lucru, însă arată că la Londra există o stradă celebră, Chancery Lane, supranumită artera juridică a orașului, unde, pe de o parte, sunt cabinetele avocaților, pe cealaltă sunt birourile unor foști lucrători din CIA, MI5, MI6 și alte servicii de informații, de inteligență pe planetă, care acoperă deficitul informativ resimțit de avocați în relația cu clienții.

Susţine că nimeni nu s-ar gândi acolo sau în alte capitale importante din lumea asta, că acest mod de operare este un mecanism infracțional sau că această asociere este echivalentul constituirii unui grup infracțional organizat.

Precizează că este suficient să se intre pe site-urile unor firme, precum K.L. Gates şi Doughty Street Chambers, pentru a se vedea public CV-urile unor angajați sau colaboratori, care nu se ascund nicio secundă și menționează că își valorifică experiența anterioară căpătată în cadrul unor structuri informative, în susținerea intereselor unor clienți ai cabinetelor de avocatură cu care colaborează”, a arătat generalul în instanță.

Consultanță și onorarii: exemplul companiei Metaminds SA

Una dintre firmele care au beneficiat de consultanță juridică este Metaminds SA, deținută în proporție covârșitoare de Cristian Anăstăsescu.

Potrivit rechizitoriului, acesta s-ar fi plâns generalului Coldea că reputația companiei a fost afectată din cauza suspiciunilor legate de implicarea într-un dosar penal instrumentat de Parchetul European.

Coldea l-ar fi îndrumat pe Anăstăsescu către generalul Dumbravă pentru a obține consultanță. În paralel, Metaminds a încheiat un contract de asistență juridică cu societatea Doru Trăilă & Asociații. Scopul contractului era de a obține informații despre eventuale investigații ale EPPO și de a facilita accesul la finanțare bancară.

„Deși cunoștea că inculpatul Dumitru Dumbravă nu ete avocat, iar problemele întâmpinate de către Metaminds SA implicau, în principal, o componentă de consultanță juridică în domeniul penal, inculpatul Coldea Florian l-a îndrumat pe numitul Anăstăsescu Cristian – persoană cu care avea o relație de prietenie, având și contract de consultanță în afaceri cu firma SC Metaminds SA prin SC Strategic SyS SRL – către inculpatul Dumbravă Dumitru de la care a primit consultanță juridică specifică activității de avocat”, se arată în rechizitoriu.

Pentru această consultanță, Metaminds s-a angajat să plătească 200.000 de euro, însă în final a fost achitată doar suma de 50.000 de euro.

„Cred că au renunțat la plata sumei de 150.000 de euro pentru că l-am rugat frumos pe domnul Trăilă Doru-Florel”, a declarat Cristian Anăstăsescu la DNA.

De precizat că, între timp, pe 24 mai 2024, a început ancheta DNA ”la suprafață” împotriva generalilor Coldea și Dumbravă.

Consultanță pentru finanțare bancară și structura acționariatului Metaminds SA

Contractul încheiat între Metaminds SA și casa de avocatură condusă de Doru Trăilă includea și un obiectiv economic distinct: obținerea de finanțare de la instituții bancare.

În acest scop, firma de avocatură a stabilit un onorariu procentual. Potrivit clauzelor contractuale, onorariul solicitat era de 3% din valoarea sumelor atrase, cu un plafon maxim de 500.000 de euro.

Conform datelor oficiale publicate în Monitorul Oficial, compania Metaminds SA are o structură acționarială formată din patru entități sau persoane.

Acționarii enumerați sunt: Andrei Cruceru, Giorgia Bordușanu, Servicebridge Partners SA și Metalcapital Holding SA. Ultima dintre acestea, Metalcapital Holding SA, are la rândul său o structură de acționariat proprie.

În cadrul Metalcapital Holding SA, acțiunile sunt distribuite aproape în totalitate către Cristian Anăstăsescu, care deține 99,9% din participații.

Restul de 0,01% aparține lui Andrei Cruceru. Datele confirmă implicarea directă a lui Anăstăsescu în structura de control a Metaminds SA, prin intermediul vehiculului investițional Metalcapital Holding.

DNA investighează și alte contracte încheiate cu afaceriști cunoscuți, printre care Cătălin Hideg și primarul orașului Rovinari, Robert Dorin Filip. Ambii sunt judecați în dosare penale legate de fraudă cu fonduri europene, instrumentate de Parchetul European.

Care este poziția Metaminds

Redăm mai jos precizările Metaminds în totalitate:

„Reprezentanții Metaminds subliniază că toate contractele la care se face referire au fost încheiate exclusiv de companie, în mod direct și legal, cu respectarea tuturor normelor în vigoare.

Respingem cu fermitate orice afirmație sau speculație din articol care ar putea crea impresia implicării companiei Metaminds în activități de natură penală sau în rețele de influență. Totodată menționăm ca până în prezent, nu am fost informați sau notificați cu privire la existența vreunei situații care să implice compania Metaminds în oricare dintre următoarele circumstanțe: parte într-un dosar penal, calitate procesuală într-o anchetă aflată în desfășurare sau menționarea companiei în investigații penale.

Toate contractele menționate au fost încheiate legal, în urma derulării unor proceduri publice transparente, respectând în totalitate legislația în vigoare, privind achizițiile publice.

Speculațiile din articol – în special formularea referitoare la „rezolvarea problemelor penale ale clienților” și alăturarea de nume – sunt nefondate și pot genera consecințe negative pentru imaginea Metaminds.

Referirea la domnul Cristian Anăstăsescu ca fiind „cumnatul lui Sebastian Ghiță” este o informație inexactă și depășită. Relația de rudenie invocată nu mai există încă din anul 2018, așa cum rezultă din hotărârea civilă nr. 3072/12.04.2018, emisă de Judecătoria Ploiești (dosar nr. 15533/281/2017), care consfințește desfacerea căsătoriei părților implicate. Soluția pronunțată, care este publică și disponibilă pe portalurile instanțelor, confirmă în mod clar acest aspect.

Metaminds este o companie înființată și condusă de o echipă de profesioniști independenți, recunoscută pentru standardele înalte de integritate, excelență prin consecvență și inovație constantă. Proiectele dezvoltate de Metaminds – atât în sectorul public, cât și în cel privat – au fost câștigate în cadrul unor proceduri de achiziție transparente, prin selecție competitivă și au fost derulate cu respectarea tuturor normelor legale și etice”

În spiritul unei informări corecte și echilibrate, solicităm publicarea integrală a poziției și rectificarea formulărilor care pot induce în eroare cititorii și rămânem disponibili pentru orice clarificări sau documente justificative”, au transmis reprezentanţii Metaminds.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul G4Media.