Relația dintre Coldea, Dumbravă și Trăilă nu a fost una întâmplătoare

Relația dintre Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru-Florel Trăilă nu a fost una întâmplătoare. Ancheta a arătat că cei trei formau un grup organizat, cu o ierarhie clară și un mod de lucru bine stabilit. Activitatea lor a afectat grav încrederea oamenilor în justiție și în instituțiile statului, iar cei cu care intrau în contact ajungeau să se teamă de ei.

Potrivit rechizitoriului (documentul prin care procurorii trimit un dosar în instanță), Coldea, împreună cu ceilalți doi, sunt acuzați de trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și practicarea ilegală a unei profesii, în mod repetat.

Dumbravă și Trăilă îl prezentau mereu pe Coldea ca fiind „șeful cel mare”, adică omul care decidea dacă un client va fi ajutat și cât trebuie să plătească pentru acel ajutor.

Anchetatorii mai spun că totul a fost gândit din timp: Coldea și Dumbravă au înființat firme de consultanță, prin care au semnat contracte – atât între ei, cât și cu firma de avocatură a lui Trăilă – pentru a acoperi activitățile reale.

„Au fost încheiate acte adiţionale la contractele de asistenţă juridică prin care au fost modificate clauzele privind obiectul contractelor şi preţul acestora, în scopul includerii serviciilor de consultanţă juridică nelegală prestată de către numitul Dumbravă Dumitru sau pentru a da o aparenţă de legalitate sumelor pretinse de inculpaţi pentru exercitarea influenţei. Obiectul contractelor de consultanţă a fost unul nedeterminat sau determinat precar pentru a permite transferul unor sume de bani fără a exista posibilitatea verificării provenienţei şi a scopului economic al sumelor transferate prin conturi.

Au fost încheiate contracte cu societăţi de investigaţii (SC Intelligence SRL) prin intermediul cărora să poată fi colectate informaţii care să poată fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente pentru promovarea intereselor clienţilor, fiind monitorizate atât părţile adverse din cadrul unor litigii, cât şi apropiaţii acestora, experţi din dosare, avocaţi sau chiar magistraţi.

Activitatea grupului a avut caracter de continuitate şi o structură bine organizată, fiind evidenţiată o specializare a membrilor grupului prin divizarea şi stabilirea cu precizie a atribuţiilor fiecăruia dintre aceştia, scopul final fiind obţinerea de avantaje financiare.

Dumitru Dumbravă vorbea despre ”echipe specializate”, în timp ce avocatul Doru Trăilă vorbeşte despre ”organizare ierarhică de tip militar”, se arată în document, care mai notează că ”s-a pus în evidenţă existenţa unui lider şi a ierarhiei în rândul membrilor grupului”.

Inculpaţii Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru – Florel îl prezintă în mod repetat pe inculpatul Coldea Florian drept ”şeful cel mare”, persoana care decide dacă şi în ce măsură va fi sprijinit potenţialul client, preţul influenţei tranzacţionate. Deciziile privind strategia de lucru sunt adoptate după consultări între Trăilă şi Dumbravă, cu aprobarea lui Florian Coldea.

Inculpatul Dumbravă Dumitru susţine în discuţiile a căror înregistrare a depus-o ca probă la dosar că ”businessul” nu este al său, recunoaşte existenţa unei ierarhii şi a unui mod de operare, arată că inculpatul Trăilă Doru – Florel acceptă cazurile doar la cererea lor. Inculpatul Trăilă Doru – Florel vorbeşte despre un sistem decizional centralizat, despre stilul autoritar de conducere al ”şefului cel mare”, inculpatul Coldea Florian”, menţionează anchetatorii.

Coldea și Dumbravă l-au acuzat pe procuror că a strâns probe în mod ilegal

DNA îl acuză pe Coldea că a format un grup infracțional împreună cu Dumbravă și cu Trăilă. Potrivit procurorilor, scopul acestui grup era să comită fapte de corupție, să practice ilegal anumite activități și să spele bani.

Coldea și Dumbravă au negat acuzațiile și l-au acuzat la rândul lor pe procuror că nu e corect și că a strâns probe în mod ilegal.

„Probele administrate în cauză dovedesc în mod indubitabil că asocierea a avut la bază o structură ierarhică și un plan de acțiune determinat, în scopul obținerii de avantaje financiare.

Rolul inculpatului Coldea Florian de lider incontestabil al grupului a fost recunoscut atât de către membri grupării, respectiv de către inculpatul Dumbravă Dumitru și inculpatul Trăilă Doru – Florel, cât și de către persoanele care au aderat și respectiv au sprijinit activitatea grupării – inculpatul Tocaci Dan Victor, și respectiv de către persoanele care au fost racolate sau care au apelat la serviciile acesteia, precum Hideg Robertino – Cătălin sau Filip Robert – Dorin. Toți vorbesc despre Coldea Florian ca despre ”șeful cel mare”, cel care hotărăște dacă un contract se încheie, dacă se mai derulează și condițiile în care se desfășoară.

Astfel, deși cu ocazia audierilor a negat existența unei înțelegeri cu inculpații Coldea Florian și Dumbravă Dumitru, susținând că nu ținea legătura cu inculpatul Coldea Florian și că l-a întâlnit doar ocazional, în cadrul discuțiilor cu martorul Hideg Robertino – Cătălin, înregistrate în mediu ambiental de către acesta și puse la dispoziția organelor de urmărire penală, inculpatul Trăilă Doru – Florel vorbește despre un sistem decizional, despre o ierarhie și despre ”șeful cel mare””, se arată în rechizitoriul semnat de procuroarea Mihaela Iorga Moraru.

Discuția dintre TRĂILĂ DORU-FLOREL și HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Dar ideea era următoarea, că eu am înțeles, sistemu’ lor de decizie este destul de centralizat, adică șeful cel mare el ia decizia, numai că, după aia, la implementare se ocupă ăia mici.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Da. Aia e problema, că ei acum îmi spun că e șeful, DAN. M-am certat pe aicea, m-a certat că: ”Bă, că ce…”, că a vorbit cu domnu’ general.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Cine?

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – A vorbit cu domnu’ general.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – I-a dat și lor mesaj.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Domnu’… așa și… Că să fac rost de bani. „De unde, mă, frate, 3 milioane? Bă, DANE, și oricum …[neinteligibil]…”. Eu plăteam, să zicem, poate, ceva la Fonduri, da’ rez… rămâneam descoperit în partea astalaltă. Și era ca și… Adică…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – La care?

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Pentru mine … Aștia cu EPPO, cu fondurile…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – A! Cu prejudiciu’.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Că eu am două plăți, una la dumneavoastră și una la prejudiciu.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Da.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Dacă plăteam la prejudiciu, picam de rahat în partea asta la … la cabinet, adică e. Și plus că, oricum, nici nu aveam cum să rezolv. Nici într-o parte și în asta, adică ați văzut …[neinteligibil]… Și atunci cu ce să… nu știu ce să fac…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Bun! Acuma vă spun eu sincer: e o diferență majoră între… onorariile noastre și prejudiciu.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Da! Cum să…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Primu’ e prejudiciu’. Acum sincer vă spun, fără nicio ezitare.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Bun! Deci, eu vă repet. Prioritatea dumneavoastră numărul 1 e. sau banii dumneavoastră sunt partea de prejudicii, că noi mergem înainte. Adică n-am o problemă legată nici de 2 mii de …[neinteligibil]… cât o fiți așa, dacă obținem ceea ce ne interesează pe toți, și anume o soluție care pe dumneavoastră să vă avantajeze la maxim. La instanță mă refer. Eu mâine am o ședință iarăși cu dumnealui și o să mai stăm de vorbă și pe alte dosare și despre dumneavoastră. Eu mâine mă văd cu el. Și o să mai discut o dată. Ne-a dat nouă mesaj că a vorbit cu… cineva cu dumneavoastră, atâta mi-a zis.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Cu mine?

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Cu… V-a transmis un mesaj, ceva de genu’ ăsta.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Da, că… am fost acum înainte să… că a venit… am venit mai devreme și mi-a zis: ”Vino mai devreme dacă vii acolo!”, aici la – ce-i asta? – terasa asta.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – A! Aici e o cafenea.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Mda! Asta aici. Da! Și a zis: ”Vino un pic mai devreme!”, eram prin oraș și …că vreau să-ți zic ceva, că a vorbit și…”. Era un pic supărat, într-adevăr, că nu reușim să plătim prejudiciul, vă dați seama! …[oftează]… Și dacă n-am plătit nici lu’… Aicea, la …[neinteligibil]… iară, cred că…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Eu v-am spus de data trecută că.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Nu conta situația și…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Da.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – De aia spun.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Reacția domnului celălalt a fost destul de categorică. El e o persoană, așa, mai dintr-o bucată și care e obișnuit să dea dispoziții, din ce m-am prins eu și…

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Da.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – …ele trebuie executate. Cam așa vede lucrurile.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Și…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Că dacă ești șef toată viața…

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – A! Să exe… Mă execută, să înțeleg? …[râde]…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Nu, nu, nu. Dispozițiile să fie executate, nu oamenii. …[râde]…

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Da, da’ aici înțeleg…

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Ce simpatic sunteți!HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: Mi-ați zis la un moment dat că v-a zis să mă lăsați în pace, că.să nu. Cum a zis? Să nu fiți nu știu cum.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Ă… cumva, dar… ă. el e. V-am spus. E un om… e un om care e dintr-o bucată și așa e el învățat. Structurile militare sunt pe genul ăsta, de regulă, da.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Pe mine nu mă interesează și lucrul ăsta, mă interesează data încasării de către dumneavoastră a banilor.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Cât la sută. Da. 17. Bun! Am înțeles! Bun! Acum ziceți că.

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Fiți atent! Mâine eu vreau să mai am o discuție, să văd… pe dosarul dumneavoastră ce putem face, pentru că 23 mai, 23 mai.

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – Vă întâlniți cu amândoi sau…?

TRĂILĂ DORU-FLOREL: – Numai cu… Ardealul, direct….

HIDEG ROBERTINO-CĂTĂLIN: – A!