Final de joc pentru Florian Coldea? Foști prieteni, martori ai acuzării
DNA a terminat rechizitoriul în cazul grupului infracțional condus de Florian Coldea. EVZ.ro a citit documentul, care are peste 300 de pagini, și a descoperit ceva interesant: unii dintre foștii apropiați ai lui Coldea au devenit martori. Printre ei sunt Bogdan Neidoni, Dumitru Cocoru și Rareș Dan.
Coldea ar trebui să fie îngrijorat mai ales din cauza lui Dan, care are un trecut legat de activitățile sale mai puțin cunoscute. Dan, avocat și consultant implicat în afaceri controversate, joacă un rol important în dosarul penal în care Coldea este acuzat. Din documentele anchetei reiese că Dan nu e doar un simplu martor, ci a fost activ în rețeaua care se baza pe influența pe care Coldea o avea în justiție și în administrație. Tocmai de aceea, DNA consideră mărturia lui foarte importantă.
Potrivit procurorilor, Coldea era personajul principal într-o rețea care promitea influență în dosare penale. El alegea clienții, verifica problemele lor juridice și decidea dacă să se semneze sau nu contracte de consultanță, în funcție de cine recomanda cazul. Prin aceste contracte se promitea ajutor în instanță.
Florian Coldea se folosea de imaginea lui pentru a profita de cei cu probleme în justiție
Procurorii spun că toți ceilalți îl vedeau ca pe liderul absolut și că nicio decizie importantă nu se lua fără aprobarea lui.
Coldea, împreună cu fostul general SRI Dumitru Dumbravă și un avocat colaborator, conducea întreaga structură informală. Aceștia, spun anchetatorii, făceau lucruri care depășeau limitele legale ale consultanței.
După ce un client, Hideg Robertino-Cătălin, a primit o sentință, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-au cerut în continuare bani, prin intermediul altui colaborator, Tocaci Dan-Victor. Ca să-l convingă să plătească, îi spuneau că totul se va rezolva la Curtea de Apel București, că pedeapsa poate fi redusă și că ar putea chiar să plece din țară pentru problemele lui de afaceri.
Ca să pară că au control total asupra justiției, Dumbravă și Trăilă i-au dat de înțeles clientului că ei decid pedepsele și dacă poate sau nu să plece din țară, ba chiar că îl pot aduce înapoi dacă pleacă.
Coldea se folosea imaginea lui de om influent în sistem pentru a profita de frica și slăbiciunile celor cu probleme în justiție. Le promitea ajutor în schimbul unor contracte profitabile pentru grupul său. Totul era bine organizat, cu reguli stricte, iar fiecare contract era aprobat „de sus” – adică de Coldea, numit în documente „Șeful cel Mare”.
„Mai mult, după pronunțarea hotărârii de fond, Coldea Florian, Dumitru Dumbravă și Trăilă Doru – Florel, în mod direct sau prin intermediul lui Tocaci Dan – Victor, au continuat să îi pretindă numitului Hideg Robertino – Cătălin plata sumelor de bani prevăzute în contract, iar pentru a-l determina să efectueze aceste plăți îl asigurau că lucrurile se vor rezolva la Curtea de Apel București, că se întrevede o lumină, că pot reduce numărul de ani, ”cu voioșie”, și că există o speranță să poată fi lăsat să plece din țară pentru a-și rezolva problemele de afaceri și pentru a soluționa problema plăților.
Pentru a-l convinge pe martorul denunțător că ei sunt cei care controlează actul de justiție, atât Dumbravă Dumitru, cât și Trăilă Doru – Florel, s-au raportat la echipa lor ca la un complet de judecată, lăsând de înțeles că ei sunt cei care stabilesc pedepsele, hotărăsc dacă poate părăsi țara și au competența de a-l aduce înapoi dacă este nevoie.”