Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane. Acestea din urmă ar fi comis infracţiuni în exercitarea funcţiilor. Iar lista este următoarea:

  • Paul Petrof, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi favorizarea făptuitorului;
  • Nicolae-Ştefan Teianu, funcţionar în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale);
  • Răzvan Cosmin Stamatescu, şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată (două acte materiale), favorizarea făptuitorului şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Autoritatea Vamală, în vizorul DNA

Anterior acestei hotărâri, procurorii anticorupţie din cadrul DNA au încheiat alte şase acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Alexandru Cernat, Marius Marin, Marian-Vladimir Vulcan şi Ion Urluceanu.

Cei patru sunt funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române și toți au încheiat un acord pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. De asemene, într-o situație similară se află și Demetricus Gheorghe, funcţionar în cadrul Autorităţii, dar în cazul lui este vorba despre săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată, şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-august 2023, mai mulți funcționari vamali au solicitat și primit bani și alte foloase necuvenite de la oameni de afaceri din centre comerciale din București și Ilfov, în schimbul închiderii favorabile a unor controale. Valoarea totală a sumelor se ridică la peste 50.000 lei, 5.000 de dolari, 5.600 de euro, precum și alte beneficii materiale

Pe sub nasul polițiștilor de frontieră?

Anchetatorii DNA arată că inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi pretins 10.000 de dolari și alte foloase pentru a interveni pe lângă polițiști de frontieră, astfel încât aceștia să ignore transporturi de mărfuri contrafăcute. De asemenea, Petrof Paul ar fi solicitat 50.000 de euro și produse de lux în schimbul ajutorului pentru obținerea unor autorizații.

Într-un alt moment menționat în dosar, respectiv data de 10 ianuarie 2024, Petrof și Stamatescu ar fi prezentat unui om de afaceri o ordonanță confidențială emisă de Poliția Română. Prin această practică, cel doi l-ar fi sprijinit în evitarea depistării unor posibile activități ilegale.

Însă, de menționat că, înainte de aceste trimiteri în judecată, procurorii DNA au încheiat șase acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alți funcționari vamali, precum și cu un om de afaceri. Toate persoanele vizate au recunoscut faptele comise și au acceptat pedepse cuprinse între 2 și 3 ani de închisoare cu suspendare, alături de obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității.