Cristian Popescu Piedone contestă controlul judiciar impus de procurorii DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile asupra lui Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce acesta a fost acuzat că a transmis ilegal informații sensibile către un operator economic înaintea unui control oficial.

În această perioadă, Cristian Popescu Piedone nu are dreptul să își exercite atribuțiile în cadrul instituției.

PIEDONE DOMICILIU BRAGADIRU INQUAM Photos Octav Ganea
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ce spune Direcția Națională Anticorupție?

Potrivit anchetatorilor, în data de 7 martie 2025, Piedone ar fi informat reprezentantul unui hotel din Sinaia despre un control tematic programat în aceeași zi la unitatea administrată de acesta. Mai mult, președintele ANPC i-ar fi dezvăluit detalii despre obiectivele verificării, oferindu-i astfel posibilitatea să pregătească în avans spațiile vizate, pentru a evita eventualele sancțiuni.

”Astfel, inculpatul i-ar fi permis reprezentantului hotelului accesul la aceste informaţii, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite de către operatorul economic, constând în evitarea sancţionării pentru neregulile constatate în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor. În concret, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone l-ar fi învăţat pe reprezentantul hotelului respectiv cum să aranjeze bucătăria şi camerele care urmau să fie verificate de funcţionarii A.N.P.C”, a explicat DNA.

DNA susține că această divulgare a fost menită să aducă avantaje necuvenite operatorului economic, prin facilitarea unor practici menite să camufleze neregulile descoperite de inspectorii ANPC. Totodată, Piedone este cercetat pentru folosirea sau permiterea accesului neautorizat la informații care nu erau destinate publicului.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 22 iulie 2025, faţă de inculpatul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, potrivit DNA.

Cristian Popescu Piedone neagă intenția de a obține foloase personale

În momentul în care a mers la poliție să semneze actele privind controlul judiciar, Piedone a declarat că întreaga situație a fost tratată cu respect și transparență, negând orice intenție de a obține foloase personale sau pentru terți.

„A fost ceva civilizat, polițiștii mi-au explicat ce trebuie să fac. Nu s-a făcut nimic cu intenția de a aduce foloase mie sau altora. Era public controlul meu (n. r. referitor la verificările de pe Valea Prahovei). Atâta timp cât am fost președinte ANPC, mi-am îndeplinit  funcția cu demnitate”, a declarat Piedone la ieșirea din sediul poliției.

Ce nu are voie să facă Piedone în timpul anchetei?

Pe durata investigației, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este obligat să respecte o serie de reguli clare, cu riscul de a ajunge în arest la domiciliu sau chiar arest preventiv în cazul în care le încalcă cu bună știință.

Printre obligațiile impuse de anchetatori se numără:

  • Prezența la sediul organului de urmărire penală ori de câte ori este convocat;

  • Interdicția de a lua legătura, direct sau indirect, cu persoanele indicate în ordonanța de control judiciar;

  • Interdicția de a părăsi teritoriul României fără permisiunea procurorului;

  • Suspendarea din funcția de conducere a ANPC pe toată perioada măsurii.

Procurorii l-au informat oficial pe Piedone despre calitatea sa procesuală și despre consecințele juridice ale eventualelor abateri de la aceste condiții. Avertismentul este clar: orice tentativă de a ocoli obligațiile impuse poate duce la măsuri coercitive mult mai dure.