Cristian Popescu Piedone este investigat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru fapte de natură penală ce implică activitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. În centrul anchetei se află presupuse intervenții directe asupra modului în care un hotel de patru stele din Sinaia urma să fie verificat de inspectorii ANPC.

Potrivit unor interceptări publicate de Digi24, Piedone ar fi oferit în prealabil informații legate de control, cerând ca unitatea să fie pregătită exemplar.

Cristian Popescu Piedone, în interceptări: Hotelul să fie „țiplă”

Cristian Popescu Piedone, aflat sub control judiciar, este acuzat că a informat în avans reprezentanții unui hotel despre un control al ANPC.

Potrivit interceptărilor din dosar, Piedone i-ar fi telefonat unui angajat al hotelului din Sinaia, folosind telefonul personal al șoferului său, și ar fi dat indicații clare despre modul în care trebuie să arate bucătăria și camerele.

Conversațiile interceptate arată că șeful ANPC le-a cerut angajaților unității de cazare să se asigure că hotelul este într-o stare impecabilă.

În special, Piedone a pus accent pe curățenia din bucătărie, menționând că personalul trebuie să poarte echipament complet: halate, bonete, mănuși. De asemenea, a insistat ca frigiderul să fie aranjat, oalele să fie acoperite și toate elementele să corespundă normelor igienico-sanitare.

„Cristian Popescu Piedone: Am închis vreo douăzeci de hoteluri de la două la patru stele… Ă! Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătării sau e o bucătărie comună, nu.

Angajatul hotelului: Ă! Nu, nu. Sunt bucătării separate.

Cristian Popescu Piedone: Vezi și tu care-i mai utilată, mai țiplă, mai nu știu ce, pune-i p-ăia să-și ia halate, tot ce trebuie pe ei, să aibă bonete în cap, să… mănuși în mână.

Angajatul hotelului: Ok!

Cristian Popescu Piedone: Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo”, este un fragment din interceptările procurorilor, obținut de Digi24.

Indicații precise pentru camerele hotelului din Sinaia

Tot în cadrul aceleiași discuții telefonice, Cristian Popescu Piedone ar fi dat indicații și cu privire la starea camerelor din hotel. A cerut ca trei camere să fie pregătite la un anumit etaj, cu lenjerii și prosoape noi, iar aspectul general să reflecte standardul de patru stele.

PIEDONE DOMICILIU BRAGADIRU INQUAM Photos Octav Ganea
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Să fie tot ca să dau și un exemplu: «Uite, domne, patru stele»”, spune Piedone în convorbirea interceptată. În același dialog, șeful ANPC compară standardul dorit cu alte unități neconforme, unde „aleargă păianjenii” și saltelele sunt similare celor „pentru câini”.

Potrivit surselor judiciare, astfel de solicitări ar fi avut rolul de a cosmetiza situația reală a hotelului, care risca altfel să primească amenzi însemnate în cazul unui control ANPC neanunțat.

„Cristian Popescu Piedone: Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj.

​Angajatul hotelului: Da.

Cristian Popescu Piedone: Ă! Țiplă, cu cearceafuri noi cu… cu husă la cu… la saltea cu tot ce corespunde, prosoape…

Angajatul hotelului: Ok!

Cristian Popescu Piedone: Să fie tot ca să dau și un exemplu: „Uite, domne, patru stele.” Că voi oricum sunteți. Da?

​Angajatul hotelului: Ok!

Cristian Popescu Piedone: Să… că uite un patru stele și uite un patru stele unde aleargă păianjenii și dormi în coșciuge de pvc și saltele de la… pentru câini”, mai reiese din interceptări.

Organizarea vizitei, comunicată în detaliu

Pe parcursul apelului telefonic, Cristian Popescu Piedone a comunicat clar că urma să ajungă la hotel în aproximativ 40 de minute, cerând să fie preluat de la intrare și condus către bucătăria selectată. De asemenea, a menționat ca tarifele practicate de unitatea de cazare să fie afișate conform legislației în vigoare.

Interceptările arată că Piedone dorea o demonstrație pozitivă, oferind hotelul din Sinaia ca exemplu de bune practici.

În realitate, procurorii DNA susțin că vizita ar fi fost o formă de favorizare și de influențare a rezultatului controlului, ceea ce contravine atribuțiilor funcției de conducere din cadrul ANPC.

„Cristian Popescu Piedone: Cred că probabil că-n maxim patruzeci de minute cât om face până acolo suntem acolo, o să vin să intru și să stea cineva jos ca să mă ia să mă ducă în ce bucătărie consideră ei.

Angajatul hotelului: Ok! În regulă.

​Cristian Popescu Piedone: Da? Și pe urmă la… pe camere. Să aibă ăia la hotel afișat, da’ am văzut, tarife, tot”, este un alt fragment din interceptări.

Dovezi indirecte ale cazării lui Piedone la hotel

Oficial, șeful ANPC nu ar fi fost cazat în unitatea din Sinaia în perioada controalelor desfășurate pe Valea Prahovei. Totuși, interceptările obținute de anchetatori indică faptul că Piedone ar fi fost găzduit în hotelul respectiv.

Mai mulți angajați fac referiri directe la numele acestuia în legătură cu servicii precum room service sau aprovizionarea cu produse alimentare.

„Și-am scris –PIEDONE–”, menționează unul dintre angajați într-o conversație despre avocado și sosuri lăsate într-o anumită locație internă.

Într-o altă discuție, un angajat refuză o invitație, invocând prezența lui Piedone în hotel și activitatea intensă generată de controalele aflate în desfășurare.

„Angajat 1: room service, vede el, dă-l în (n.r. înjurătură) Și alea… avocado ăla, să nu uiți să mi le lași undeva (…)

Angajat 2: Avocado ți le-am pus sus la NUȚA, la… unde are aia…

Angajat 1: Așa.

Angajat 2: …sosurile, acolo. Și-am scris -PIEDONE-

sau

Angajat 3, în timp ce a refuzat o invitație într-o altă convorbire telefonică: Nu vin, că e ăla, Piedone p-aicea în controale…e cazat la noi și…”, sunt alte fragmente din interceptările obținute de Digi24.

Amenzi posibile de sute de mii de lei

Conform surselor judiciare, dacă unitatea de cazare ar fi fost supusă unui control ANPC fără a fi în prealabil anunțată, aceasta ar fi riscat sancțiuni de până la 600.000 de lei.

Anunțarea dinainte a verificării ar fi permis conducerii hotelului să remedieze rapid eventualele deficiențe și să evite penalizările prevăzute de lege.

Acest aspect se află în centrul acuzației de „furnizare de informații nedestinate publicității” aduse lui Cristian Popescu Piedone.

Procurorii investighează dacă astfel de practici au fost izolate sau dacă reprezintă un model de comportament repetat în timpul mandatului său ca președinte al ANPC.