CSM: Inspecția Judiciară verifică scurgerea stenogramelor din dosarul Piedone. Reacții virulente, presiune asupra DNA
Scandalul publicării stenogramelor din dosarul penal al lui Cristian Popescu Piedone ajunge în atenția Consiliului Superior al Magistraturii, care anunță o verificare oficială a modului în care fragmente dintr-un act procesual emis de DNA au ajuns în spațiul public. Inspecția Judiciară a fost sesizată pentru a investiga scurgerea de informații, în contextul în care înregistrările vizau o discuție privată dintre Piedone și soția sa.
Într-un comunicat transmis vineri, CSM avertizează asupra gravității acestor divulgări și critică dur reacțiile din spațiul public la adresa procurorului de caz și a DNA, calificându-le drept „încălcări ale independenței profesionale” și „forme inacceptabile de presiune externă”.
„Mai mult decât atât, comunicarea actelor procesuale ”in extenso” unor entități care, în principiu, nu au legătură directă cu cauza penală a facilitat deseori scurgerea unor informații nepublice în presă sau pe rețele de socializare”, a transmis CSM.
CSM confirmă că Inspecția Judiciară analizează în prezent circumstanțele în care stenogramele – conținând conversații între Piedone și soția sa – au fost făcute publice. Instituția atrage atenția că aceste informații, provenind dintr-o anchetă în curs, nu ar trebui discutate public până la finalizarea investigației DNA.
„În astfel de cazuri, justiția beneficiază de instrumente interne de reglare, în acest moment Inspecția Judiciară verificând modul în care au ajuns în spațiul public fragmente din actul procesual emis de procurorul de caz. Până la finalizarea verificărilor, orice alte concluzii vehiculate în spațiul public apar ca fiind lipsite de fundament”, a precizat CSM.
DNA elimină interceptările private
Pe fondul acestei situații, procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a dispus joi excluderea din dosar a interceptărilor conversațiilor dintre Cristian Popescu Piedone și soția sa, considerând că acestea vizează aspecte ce țin de viața privată.
De cealaltă parte, Piedone acuză o încălcare gravă a drepturilor sale fundamentale. „Mi-a fost încălcat dreptul la viață privată”, a declarat el, după apariția stenogramelor în presă.
CSM își exprimă îngrijorarea față de reacțiile „agresive” și „nejustificate” din spațiul public, venite inclusiv din mediul politic, susținând că acestea depășesc limitele libertății de exprimare și vizează discreditarea procurorilor, nu critica legală a procedurilor.
„Abordarea procurorului de caz privind materialul probator, inclusiv din perspectiva oportunității, nu ar putea face obiectul unei dezbateri publice reale în acest stadiu al anchetei penale, relevanța unor aspecte reținute în actele procesuale, inclusiv a celor care, în aparență, privesc viața privată, putând fi evaluată doar la finalizarea anchetei.
În condițiile în care legea prevede suficiente instrumente de verificare, inclusiv pe parcursul anchetei penale, orice altă analiză, care nu ia în considerare ansamblul probator, ar putea părea lipsită de obiectivitate”, a precizat CSM.

CSM atrage atenția cu privire la reacțiile împotriva procurorului
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția că virulența unor reacții recente, îndreptate împotriva procurorului de caz, depășește limitele unei critici legitime și riscă să submineze independența profesională a acestuia. Potrivit instituției, focalizarea acestor atacuri pe persoană, în locul unei analize obiective a deciziilor procedurale, echivalează cu o presiune externă inacceptabilă asupra actului de justiție, în contradicție cu valorile fundamentale ale statului de drept.
„Reacțiile unor persoane din mediul politic generate de apariția unor stenograme care ar putea fi de natură să afecteze dreptul la viață privată a oricărei persoane poate apărea ca justificată doar dacă, prin ele însele, nu ar induce o presiune suplimentară nejustificată asupra procurorului de caz şi a instituției în care acesta activează.
Agresivitatea limbajului folosit de aceștia, dar și de unii jurnaliști, raportat la procurorul de caz și la șeful instituției, depășește cu mult libertatea de exprimare și ajunge în zona atacurilor la persoană.
Atacurile de o asemenea virulență, centrate pe discreditarea persoanei și nu pe critica argumentată a unor acte sau decizii procedurale, reprezintă o formă inacceptabilă de presiune externă asupra activității procurorilor, cu consecința încălcării independenței profesionale a procurorului de caz, contrară principiilor statului de drept.
Ca garant al independenței procurorilor, Secția pentru procurori a CSM atrage atenția asupra faptului că limbajul utilizat, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public”, a transmis CSM.
Cristian Popescu Piedone, președinte suspendat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), este cercetat de DNA într-un dosar în care este acuzat că ar fi avertizat un patron de hotel din Sinaia despre un control iminent. Procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile și i-au interzis exercitarea funcției publice.
Piedone a negat toate acuzațiile și a promis că va demonstra nevinovăția sa. Reacția sa a fost urmată de o poziție publică a ministrului Justiției, care a calificat drept „inacceptabilă” scurgerea unor astfel de interceptări în mass-media.