Prezența lui Piedone pe teren stârnește întrebări legale
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a decis să conducă personal verificările la operatorii economici precum restaurante, magazine sau centre comerciale.
Această implicare directă a șefului ANPC a stârnit însă controverse în rândul juriștilor, care pun sub semnul întrebării cadrul legal al acestor intervenții.
Demnitarul nu are atribuții de control
Conform mai multor experți consultați, Piedone, deși deține rangul de demnitar, nu are competența de a efectua singur controale sau de a aplica sancțiuni administrative, întrucât aceste atribuții nu se regăsesc în fișa sa de post și nu îi revin în mod direct conform legislației în vigoare.
“Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor are rang de demnitar, nu de funcţionar public, nu poate face personal controale şi nu poate aplica amenzi şi da sancţiuni. Nu are în fişa postului atribuţii de control”, au explicat juriştii consultaţi de G4Media.ro.
În replică, Piedone susține că, în calitate de lider al instituției, are dreptul și obligația de a coordona și supraveghea aceste acțiuni. El afirmă că poate însoți echipele de comisari și dispune efectuarea de controale operative atunci când situația o cere, inclusiv prin emiterea actelor administrative care impun măsuri, bazându-se pe prevederile HG nr. 700/2012 și pe regulamentul intern al ANPC.

Argumente legale invocate de Piedone pentru susținerea poziției
Mai precis, el invocă articolele care îi conferă prerogativele de a conduce și reprezenta Autoritatea în relațiile cu instituțiile publice și private, dar și responsabilitatea de a organiza activitatea de control, de a supraveghea primirea petițiilor și de a coordona controalele desfășurate de instituție.
“În vederea verificării îndeplinirii atribuţiilor autorităţii, precum şi în virtutea atribuţiilor de conducere şi coordonare, conducătorul instituţiei poate însoţi echipele de control, poate dispune controale operative când situaţia o impune şi, în cazul în care, se impune luarea de măsuri, la propunerea agenţilor constatatori, acesta emite actul administrativ conform legii”, arată Piedone în răspunsul pentru G4Media.ro.
Un punct de vedere relevant vine și din partea fostului președinte al ANPC, Horia Constantinescu, care explică că, deși șeful instituției poate participa în teren alături de echipe, acesta nu este cel care semnează actele de control sau aplică amenzi.
Mai mult, fostul lider a subliniat că participarea șefului la acțiunile de control este o practică obișnuită și necesară pentru o conducere eficientă, însă a ținut să se delimiteze de susținerea lui Piedone, menționând chiar că a contestat un ordin emis de actualul președinte care îl afecta personal.
“Şi eu însoţeam echipele de control pe teren, şi foştii preşedinţi Dunca, Cerbulescu, făceau la fel. Preşedintele ANPC trebuie să patricipe la controalele din teren din două motive: pentru că un conducător de oşti trebuie să îşi conducă oastea în luptă, pe teren, şi pentru a asigura o practică unitară. << Uite aici trebuie să dăm amenzi şi sancţiuni pentru că în situaţii similare am procedat la fel >>. Dar şeful ANPC nu semnează actele de control, ci comisarii ANPC, preşedintele Autorităţii face recomandări şi emite ordine şi instrucţiuni, în baza legii”, a explicat Horia Consatntinescu pentru G4Media.ro.
“Nu mă puteţi bănui pe mine că îi iau apărarea lui Piedone”, a adăugat Horia Cosnatntinescu.
O dezbatere esențială despre rolul conducerii în aplicarea legii
Această dezbatere scoate la iveală un conflict între interpretările juridice privind rolul efectiv al președintelui ANPC și practicile instituționale recente, punând sub semnul întrebării echilibrul între conducere și aplicarea strictă a legii în activitatea de protecție a consumatorilor.