Victor Ponta analizează informaţia care a zguduit scena politică din România joi, 23 noiembrie. DNA a anunţat că vrea să înceapă urmărirea penală în cazul fostului premier Florin Cîțu. Motivul: achiziția de vaccinuri anti-COVID în timpul pandemiei.

Urmărirea penală îi vizează şi pe foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Achiziţia de vaccinuri. Victor Ponta spune că guvernanţii români au vrut să se pună bine cu Ursula von der Leyen

Despre acest subiect a vorbit, sâmbătă seară, fostul premier Victor Ponta. El spune că pandemia de COVID-19 a fost reală, însă în spatele au existat multe abuzuri şi nu doar în România.

Ţara noastră n-a mai ţinut cont de nimic atunci şi a început să arunce cu banii, a subliniat Ponta.

El spune că guvernanţii nu au fost obligaţi de nimeni să cumpere atât de multe vaccinuri, însă au dorit să se pună bine cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.

Ponta l-a lăudat, în acest context, pe Alexandru Nazare, fost ministru al Finanţelor, care a refuzat să-şi dea acordul pentru achiziţia de vaccinuri. Din această cauză, el a fost dat afară de premierul Florin Cîţu.

„E o bombă politică și socială. Eu cred că a existat pandemie. În spatele pandemiei s-au făcut multe abuzuri.

A fost momentul în care România n-a mai ținut cont de nimic, a aruncat cu bani. Bulgărele de zăpadă s-a dus la vale, de la 50 de miliarde la 150 de miliarde.

Eu cred că nu i-a obligat nimeni să ia atâtea vaccinuri, dar au zis să se pună bine cu Ursula, cu producătorii. Bravo lui Nazare că a făcut treaba asta”, a precizat Victor Ponta într-o emisiune TV.

Dacă Ciolacu şi Rafila ar fi semnat achiziţia de vaccinuri, românii ieşeau în stradă!

Fostul premier a ţinut să sublinieze că nu îl simpatizează deloc pe Florin Cîţu. Iar Vlad Voiculescu a venit în România, din Austria, ca să distrugă somitățile medicinei românești, a afirmat Ponta.

Victor Ponta a făcut şi un exerciţiu de imaginaţie. Ce s-ar fi întâmplat în România dacă, în loc de Cîţu de la PNL şi Voiculescu de la USR, în Guvern ar fi decis achiziţia de vaccinuri Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila, ambii de la PSD?

„Întâmplător, pe domnul Cîțu nu-l simpatizez deloc. Domnul Voiculescu a venit din Austria să distrugă somitățile medicinei românești, le-a făcut dosare.

Dacă în locul lor erau Ciolacu și Rafila, ce ziceau? Erau la protest în piață”, a mai afirmat Ponta, sâmbătă seară.

Alexandru Nazare: Nu era o achiziție justificată, nu existau elemente care să susțină achiziția

Recent, Alexandru Nazare, ministru de Finanţe în acea perioadă, a explicat de ce a fost dat afară din Guvern de Florin Cîţu.

El spune că a refuzat să semneze contractul pentru vaccinuri anti-COVID, deoarece „nu era o achiziție justificată”.

„Am explicat la scurt timp ce s-a întâmplat. E foarte ușor. Nu era o achiziție justificată, nu existau elemente care să susțină achiziția. Nu a fost ședință de guvern pe vreun subiect să nu am intervenție legată de vaccinuri.

Le-am spus că nu se justifică numărul de doze, elementele justificative, modul în care se fac plățile. I-am solicitat să facem plățile din fonduri europene, nu din buget. Nu a existat un răspuns, cred că răspunsul l-ați văzut public. Nu vreau să vorbesc despre vreo condiționare. Există observațiile mele.

Ideea este că aceste fundamentări financiare ale unui act normativ trebuie luate mult mai în serios. Absența unui aviz de la Ministerul de Finanțe trebuie luată în calcul”, a declarat Alexandru Nazare pentru România TV.