Dosarul achiziției de vaccinuri. Legea junglei cu de toate

George Roncea și Aurel Moldovan au dezbătut pe larg tema achiziției de vaccinuri din pandemie. Astfel, am aflat că oficialii de la Bruxelles au propus statului român o achiziție care viza un anumit număr de vaccinuri. Ulterior, românii aveau la dispoziție un termen de 8 zile pentru a renunța la cantitatea suplimentară, potrivit lui Laurențiu Dan Ionescu.

Se pare că România s-a numărat printre puținele țări europene care a ales să nu profite de acea clauză. Tocmai de aceea, statul român a fost obligat să cumpere întreaga cantitate de vaccinuri.

Jurnalistul George Roncea clarifică aceste informații care există în spațiul public.

„A fost făcut un studiu de oportunitate, care s-a referit la un număr de 10 milioane de cetățeni români, care se încadrau în, hai să spunem, necesitatea aplicării vaccinării. Inițial, s-au cumpărat doze pentru 23 de milioane, deci pentru dublu, dar, după aceea, suma a fost dublată încă o dată. Despre asta este vorba de fapt.

Aici vorbim despre un abuz, despre care fac vorbire procurorii. Fapta de corupție văd că nu este precizată acolo. Vom vedea mai departe cum se desfășoară dosarul. Trebuie să ai, nu doar prezumții, ci și probe, că s-au împărțit banii cu cineva, că cineva a cerut, cineva a dat”, a precizat Roncea.

Există un caz similar și în Belgia, care o implică pe președinta Comisiei Europene

George Roncea a făcut o paralelă între cazul din România și cel din Belgia. Cei doi invitați au observat că, în Belgia, cazul a fost mult mai simplu. Aici, anchetatorii au cerut textele schimbate între Ursula Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și șeful Pfizer.

Ei au cerut asta deoarece aveau bănuieli întemeiate că, „undeva, la mijloc, a fost o mare ciordeală”, așa cum s-a exprimat George Roncea.

„Că a fost vorba de o înșelăciune și că fiecare trebuie să răspundă acolo unde au produs consecințe împotriva statului”, a completat avocatul Aurel Moldovan.

„Ditamai președinta Comisiei Europene este luată la rost. Presa de acolo scrie, aici, la noi, văd că nu. Eu asta aș vrea să fie cap de știre, pentru toată lumea, părerea mea. (…) Asta cu Cîțu. Faptul că avem un premier al României anchetat. (…)

Să vedem dacă îi dă afară, dacă USR-ul, dacă domnul Drulă își asumă puterea de a-l da afară pe Voiculescu. (…) E foarte interesant ce o să zică Cîțu, îl știm foarte curajos”, spune Roncea.

Tot el a mai precizat și că procurorii au 27 de dosare pe tema achiziției de vaccinuri.

„Sunt foarte curios dacă va ajunge cineva și la Iohannis. (…) M-am uitat pe un PDF uriaș, nu se termina. Vreo 15-20 de pagini, o listă de achiziții propuse și luate. Tot felul de stații, prin releu, care comunicau prin satelit, și care făceau legătura între două cutii de tablă cu nume pompoase”, a precizat Roncea.

Vă invităm să urmăriți întreaga dezbatere pe această temă, în cadrul noului episod „Legea Junglei”, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, AICI.