DNA cere ridicarea imunității a trei foști demnitari

UPDATE 4

Fostul premier Florin Cîțu, actual senator PNL, a oferit o reacție în ceea ce privește solicitarea DNA. El a precizat că întreaga sa carieră politică a fost ghidată de buna credință și respectarea legii.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cîțu a reacționat la informațiile recente apărute în spațiul public și a subliniat angajamentul său față de români.

Fostul premier a subliniat încrederea sa în sistemul judiciar. El și-a exprimat convingerea că investigațiile în curs vor scoate la iveală adevărul.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, precizez că întreaga mea activitate, indiferent de funcţiile şi demnităţile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credinţe şi respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere în actul de justiţie şi sunt convins că procedurile aflate în desfăşurare vor conduce la aflarea adevărului”, a transmis Florin Cîțu.

UPDATE 3

Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat la anunțul privind ancheta DNA cu privire la achiziția de vaccinuri în România.

El a subliniat că, în calitate de ministru, deciziile privind vaccinarea anti-COVID au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. El spune că există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care atestă acest lucru.

Voiculescu a menționat că momentul critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi ani. El s-a referit la perioada guvernării PSD.

Acesta spune, referitor la cantitatea de doze achiziționate, că a reprezentat o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind:

  • disponibilitatea producției
  • evoluția tulpinilor

Fostul ministru a ridicat semne de întrebare cu privire la această decizie executivă care, în absența vreunei urme sau elemente de corupție, devine subiectul unei acțiuni penale înainte de o campanie electorală.

„(…) Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.

Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”, spune el.

UPDATE 2

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în guvernul Cîțu din 2021, a făcut declarații în legătură cu ancheta procurorilor DNA.

Într-o intervenție pentru Digi24, Mihăilă a afirmat că este dispusă să colaboreze în vederea lămuririi oricărei situații legate de funcțiile publice pe care le-a ocupat.

„Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”, a declarat Ioana Mihăilă pentru Digi24.

Partidul REPER a spus că există deschiderea totală către investigații și lămuriri. Acesta este partidul din care Ioana Mihăilă face parte acum.

Purtătorul de cuvânt al REPER, Liviu Iolu, a transmis că toți membrii partidului sunt pregătiți să coopereze cu organele de cercetare pentru clarificarea oricărei situații.

„Am văzut cererea procurorilor. Instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze orice faptă sau decizie care are legătură cu banii publici. Noi suntem un partid pentru care statul de drept este cheie și toți membrii sunt oricând la dispoziția organelor de cercetare pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu munca lor pentru funcțiile publice pe care le-au ocupat la un moment dat. Așteptăm detaliile să vedem cât de serioase sunt acuzațiile și evident până la lămurirea cazului vom avea o discuție cu colega noastră”, a declarat Liviu Iolu, reprezentantul REPER.

UPDATE 1

Partidul Național Liberal (PNL) a anunțat că va vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu.

Imediat după această etapă, PNL se angajează să aplice prevederile statutare ale partidului, având în vedere evoluția și starea procesuală a premierului.

Dan Vîlceanu a povestit că a venit ca ministru de Finanțe în Guvernul Cîțu în august, în timp ce comunicatul DNA face referire la perioada ianuarie-mai.

El spune că ultima informare se referă la perioada august 2021 și că, la acea dată, aproximativ 50 de milioane de doze de vaccinuri ajunseseră în țară. Din numărul total, doar două milioane au fost expirate și nefolosite.

Vîlceanu a subliniat că nu are cunoștință despre existența unor depozite cu vaccinuri expirate. El a explicat că România nu a contractat vaccinuri individual. Contractul a fost realizat la nivelul Uniunii Europene, acoperind toate statele membre.

„Ultima informare pe care o am avut-o eu de la Ministerul Sănătății, în România ajuseseră undeva la 50 de milioane de doze de vaccinuri, din care doar sub două milioane au fost expirate și nefolosite. Deci nu știu ce depozite cu vaccinuri expirate vă arată cineva pentru că nu există așa ceva. Au fost din cele aproape aproximativ 50 de milioane doar două milioane au fost vaccinuri expirate și era inevitabil să se întâmple altfel.

Pe de altă parte, România nu a contractat vaccinuri. Contractul a fost făcut la nivelul Uniunii Europene pentru numele tuturor statelor membre și contractarea s-a făcut chiar înainte ca vaccinul să existe”, a spus Dan Vîlceanu, joi, în direct la emisiunea „Decisiv”.

ȘTIREA PRINCIPALĂ

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus solicitări către Parlamentul și Președinția României pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID în timpul pandemiei.

Deși comunicatul DNA nu a specificat numele persoanelor vizate, surse judiciare au confirmat că acestea sunt:

  • Florin Cîțu
  • Ioana Mihăilă
  • Vlad Voiculescu

Într-un comunicat emis de DNA, procurorii au prezentat o cronologie a evenimentelor, evidențiind că, în iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19. Această strategie propunea o abordare centralizată pentru achiziția de vaccinuri și implica negocieri centralizate cu producătorii în numele statelor membre.

Florin Cîțu
SURSA FOTO: Facebook, Florin Cîțu

România a contractat un număr mai mare de doze de vaccin

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – mai 2021, membri ai Guvernului României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna) decât era necesar. Asta în ciuda numărului comunicat de populația eligibilă pentru vaccinare (10,7 milioane).

Deși dozele contractate anterior acestei perioade ar fi fost suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane, cei trei suspecți ar fi:

  • dispus
  • tranzacționat
  • ordonat la plată achiziția suplimentară a 52.805.690 de doze

S-a generat, astfel, un prejudiciu de peste 1 miliard de euro la bugetul statului.

DNA subliniază că, în ciuda posibilității pentru statele membre de a renunța la anumite cantități de vaccin în termen de 5 zile de la notificare, cei trei suspecți ar fi gestionat în mod necorespunzător achizițiile, fără documente sau analize care să ateste necesitatea acestora.

vaccin covid
SURSA FOTO: Dreamstime

Persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție

Solicitarea de urmărire penală a fost însoțită de:

  • un referat întocmit de procurorii DNA
  • un dosar de urmărire penală în 27 de volume

Aceste demersuri intră sub incidența prevederilor legale referitoare la responsabilitatea ministerială, iar persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Decizia privind începerea urmăririi penale va fi luată de Parlament și Președintele României, iar ancheta continuă în conformitate cu procedurile legale și prevederile specifice responsabilității ministeriale.

vlad voiculescu
Sursa foto: Inquam Photos, Ana-Maria Dumtiru

Social-democrații au reacționat imediat

Partidul Social Democrat (PSD) a avut o reacție vehementă în urma anunțului DNA. Partidul condus de Ciolacu a catalogat acțiunile celor trei demnitari drept fapte de corupție grave, susținând că aceștia au prejudiciat bugetul statului și au compromis eforturile de combatere a pandemiei.

Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PSD, se menționează: „În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă furau. 1 miliard de euro a fost costul plătit de români în plină pandemie pentru milioanele de doze de vaccinuri inutile cumpărate de acești infractori. Astăzi, DNA a început urmărirea penală împotriva acestui grup infracțional organizat.”

Reprezentanții PSD au adăugat: „Recidivistul Cîțu și <Magicianul> Voiculescu i-au închis pe români în case ca să poată fura! A venit timpul să plătească pentru faptele lor.”