Ioana Mihăilă este urmărită penal

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, se află acum în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în legătură cu dosarul privind achizițiile de vaccinuri pentru pandemia de COVID-19.

Ea devine a treia persoană urmărită penal în acest caz, alături de alte figuri cheie din eșalonul guvernamental.

Procurorii DNA au anunțat vineri că au dispus continuarea urmăririi penale împotriva Ioanei Mihăilă pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Acuzațiile se referă la modul în care fostul ministru al Sănătății a gestionat achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19 în contextul pandemiei.

ioana mihaila
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform comunicatului emis de DNA, în iunie 2020, Comisia Europeană a lansat o strategie europeană pentru accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19. Această strategie prevedea o abordare centralizată pentru achiziționarea opțiunilor viabile de vaccinuri, negociate de Comisia Europeană în numele statelor membre ale Uniunii Europene.

Fostului ministru i s-au adus la cunoștință acuzațiile, iar în prezent, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane implicate în această afacere. Dosarul continuă să dezvăluie detalii despre modul în care achizițiile de vaccinuri au fost gestionate la nivel guvernamental în timpul pandemiei.

Ioana Mihăilă spune că decizia a fost luată în solidaritate în guvern

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat că decizia a fost luată în solidaritate în guvern printr-un memorandum prin care ea a informat și notificat guvernul cu privire la obligațiile asociate contractului, precum și cu privire la beneficiile potențiale ale vaccinului.

Ea a explicat că a furnizat guvernului aceste informații printr-un memorandum și că a susținut contractul în acel moment.

De asemenea, a subliniat că memorandumul a fost avizat de ministrul de Finanțe de atunci. Fostul ministru a menționat că România a exportat doze suplimentare de vaccin către Danemarca și Irlanda.

Ioana Mihăilă a afirmat că memorandumul a fost avizat de către ministrul de Finanțe. El a impus condiția de a dezvolta și o strategie pentru comercializarea surplusului de vaccinuri din 2021.

Ea a adăugat că, într-o lună de la acel moment, s-a creat cadrul legal pentru revânzarea vaccinurilor. În timpul mandatului său, România a reușit să vândă vaccinuri în:

  • Danemarca
  • Irlanda

Decizia DNA în privința lui Vlad Voiculescu și Florin Cîțu

Vineri, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a fost inclus în cercul persoanelor urmărite penal. El este acuzat de:

  • săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte)
  • complicitate la abuz în serviciu, tot cu consecințe deosebit de grave

Fostul prim-ministru Florin Cîțu este și el urmărit penal, potrivit DNA. Acesta este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.