Vlad Voiculescu, primele declarații după ce a plecat de la DNA

La plecarea sa de la DNA, Vlad Voiculescu le-a spus jurnaliștilor că întregul dosar îi va fi furnizat marți.

„Atunci o să putem să spunem mai multe. Deciziile au fost foarte clar intr-un anumit loc, la premier, asta i-am spus si procurorului, ca premierul nu lua decizii fara presedintele Romaniei.

Relaxat am fost întotdeauna. Vreau sa se afle adevarul, deciziile le lua premierul, premierul se consulta cu presedintele, adevarul imi este favorabil”, a declarat fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu la DNA
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea urmăririi penale a lui Vlad Voiculescu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

El ar fi elaborat un memorandum, aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către Florin Cîțu, în calitate de prim-ministru al României. Acest memorandum ar fi avut ca rezultat tranzacționarea și ordonanțarea plății pentru achiziționarea suplimentară a 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Documentul ar fi fost susținut pentru aprobare în cadrul ședinței guvernului de către unul dintre secretarii de stat, care, la momentul respectiv, avea atribuții delegate de ministru al Sănătății.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, scrie într-un comunicat de presă emis, vineri, de DNA.

„În contextul menţionat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, se arată în acel comunicat de presă.