Vlad Voiculescu, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a fost prezent, vineri, la sediul DNA. Este pus sub acuzare pentru abuz în serviciu. Acuzația este parte a dosarului referitor la achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19, în care se estimează un prejudiciu de peste 1 miliard de euro.

Dosarul privind vaccinurile împotriva COVID-19 îi vizează și pe fostul premier al României Florin Cîțu și pe fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă.

„N-am venit cu mana goală”, a spus, vineri, Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu la DNA
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

A adus cu el mai multe documente oficiale. De exemplu, un grafic ce prezintă numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19, cumpărate de către statele membre ale Uniunii Europene (UE) în anul 2021.

Pe acel grafic, se vede clar cum România se situează sub media UE în ceea ce privește cantitatea de vaccinuri comandate.

„Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau. Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene?

Iarăşi, n-au fost deciziile mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis.

Una este responsabilitatea alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a declarat el.

Președintele României ar putea fi convocat

Vlad Voiculescu a anunțat că, în cazul în care acest proces va continua, intenționează să-l invite pe președintele României să vorbească și să expună decizia pe care a luat-o. La acea vreme, nicio decizie importantă nu era luată de Florin Cîțu, fără implicarea președintelui României.

Potrivit spuselor sale, datorită eforturilor Comisiei Europene (CE), 19 milioane de români au avut acces la vaccin înaintea altora. Europa a beneficiat de un surplus de vaccinuri împotriva COVID-19 datorită negocierilor și plăților în avans realizate de CE cu companiile farmaceutice.

„Atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este”, a reamintit fostul ministrul al Sănătății.

Conform lui, în întreaga Europă, există un surplus de vaccinuri împotriva COVID-19. Deciziile privind achiziționarea lor au fost esențiale pentru a asigura accesul populației la vaccin.

„Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta. Urgenţa atunci era salvarea de vieţi şi deschiderea economiei”, a adăugat el.

Florin Cîțu
Florin Cîțu (Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)
Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă (Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Vlad Voiculescu se declară nevinovat

La ora 08:00, Vlad Voiculescu a scris un mesaj amplu pe contul său de Facebook, anunțându-și următorii că vrea va merge la sediul DNA la ora 10:00. În rândurile următoare, puteți citi o mică parte din postarea sa.

„Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realității și lansarea unor acuzații defăimătoare (pe surse) de către o instituție a statului român.

Dincolo de acuzațiile absurde care mi se aduc mie, afectându-mi familia, munca, timpul (într-un fel pe care nu îl doresc niciunui om cinstit doar pentru că și-a asumat o funcție publică și a deranjat), dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia.

Acuzația este contractarea unei cantități prea mare de vaccinuri. Vaccinurile au salvat vieți și datorită unui mecanism european, Romania a fost printre țările care s-au bucurat de posibilitatea de a avea vaccin la timp și suficient. Mult înaintea a miliarde de oameni din lumea asta mare”, scrie în postarea sa.