Vlad Voiculescu a explicat că va da curs convocării pe care i-au trimis-o procurorii. Acesta este vizat în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID, în valoare de un miliard de euro.

Vlad Voiculescu va da curs convocării pe care i-au trimis-o procurorii

Referatul DNA arată că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale. Acestea ar fi fost încheiate fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

„Ce vă pot eu spune foarte clar – și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară – este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV (n.red. Valeriu Gheorghiță, ulterior de Andrei Baciu), cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat”, a declarat Vlad Voiculescu la Antena 3.

Fostul ministrul spune că premierul și-a dat acordul pentru contracte

De asemenea, fostul ministru a declarat că premierul și-a dat acordul pentru contracte. Acestea ar fi fost semnat „numai cu acordul premierului”, susține Voiculescu. Ulterior, fișele de comandă ar fi ajuns la el, sub formă de „chestiune administrativă”.

„Deci, contractele, și dacă citiți referatul procurorului, se spune foarte clar, contractele erau semnate cu acordul premierului, numai cu acordul premierului, fără acordul meu. Mai târziu, veneau la mine acele fișe de comandă, care erau o chestiune administrativă.

Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie a adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată. (…) Însă sunt mai multe aberații (n.red. în referatul procurorilor).

Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de răspândirea rapidă a virusului. Dar acesta a fost un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat populația în procentaj de sub 50% – abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, valul nevaccinaților”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Acesta a menționat ulterior un alt document din dosar. Documentul arată că președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu i-au solicitat lui Florin Cîțu să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie.