Preşedintele Klaus Iohannis a venit astăzi cu o veste bună pentru toţi românii îngrijoraţi de scumpirile la energie ce îi vor afecta în această iarnă.

Cu ocazia conferinţei de presă comune susţinute alături de Ursula von der Leyen şi Florin Cîţu la Bucureşti, şeful statului a explicat că aceste preţuri majorate, în special la electricitate, sunt o problemă globală, nu una care afectează doar România. Pe lângă legea consumatorului vulnerabil, care a fost deja promulgată de preşedinte, Klaus Iohannis a dat asigurări că şi alte soluţii sunt în lucru exact în acest moment la Guvern.

“Vom veni cu soluții concrete acum, repede, și în paralel, la nivel european, vom căuta soluții mai ample”, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.

“E nevoie de mult mai mult, și știu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la Guvern”

“Nu întâmplător – deci atenție, nu întâmplător -, doamna președinte (Ursula von der Leyen – n.red.) și cu mine am discutat astăzi inclusiv pe acest subiect destul de mult și profund. Vreau să fie un lucru foarte clar: prețurile mari pe energie, în special pe electricitate, nu sunt o problemă românească, ci este vorba de o problemă care se pare că a devenit globală.

Toată lumea este afectată de aceste creșteri, şi soluțiile vrem să le căutăm și să le găsim începând împreună, de săptămâna viitoare, când avem un consiliu informal în Slovenia și vom avea primele idei și soluții pentru a aborda chestiunea.

Însă – al doilea lucru foarte important – chiar dacă această problemă nu este una făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi, și știu că Guvernul a luat foarte în serios chestiunea, a pregătit și pregătește un pachet, la început pentru consumatorul vulnerabil – probabil ați observat că acea lege a fost promulgată la o zi după ce am primit-o de la Parlament, tocmai pentru a da Guvernului timp să pregătească aceste compensații sau alte măsuri care vin pentru oamenii care nu-și permit să plătească mai mult.

Însă e nevoie de mult mai mult, și știu din sursă sigură că aceste chestiuni sunt discutate și pregătite la Guvern. Firmele, antreprenoriatul are nevoie de măsuri active, fiindcă aceste prețuri vor fi resimțite foarte repede de economia reală, de unde, evident, vor avea un impact și asupra altor prețuri. Deci, una la mână: problema nu este făcută la noi; doi – noi vom veni cu soluții concrete acum, repede, și în paralel, la nivel european, vom căuta soluții mai ample, fiindcă dorim să rezolvăm problema durabil”, a declarat preşedintele Iohannis, potrivit Rador.

Propuneri din partea Comisiei Europene pentru gospodăriile vulnerabile şi pentru firmele mici

Ursula von der Leyen a subliniat şi ea soluţia cea mai bună trebuie găsită la nivel european. “Presiunea din partea a 450 de milioane de cetățeni ar trebui să ne ajute să găsim o soluție împreună”, afirmă aceasta.

“Comisia va veni cu propuneri, ce se poate realiza pe plan european, ce putem face cu gospodăriile vulnerabile, cu venituri mici, sau cu firmele mici, cum putem să le ajutăm să facă față presiunii acestor prețuri la energie.

Şi încercăm să abordăm acest subiect nu fiecare stat membru în parte, ci împreună, întreaga Uniunea Europeană, pentru că experiența de anul trecut ne-a arătat că, indiferent de criză, suntem mai puternici când acționăm împreună, iar presiunea din partea a 450 de milioane de cetățeni ar trebui să ne ajute să găsim o soluție împreună”, a fost şi răspunsul dat de şefa Comisiei Europene la întrebarea legată de soluţiile pentru creşterea preţurilor la energie.

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială