Țara care se pregătește de o scumpire cu până la 40% a energiei electrice. Are cea mai mare dependentă de cărbune

Polonia, țara cu cea mai mare dependență de cărbune, se pregătește pentru o creștere a prețurilor la energie electrică cu până la 40%. În acest context, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, spune că aceste scumpiri nu sunt cauzate de Guvernul pe care îl conduce. Acesta a cerut ca următoarele facturi de energie electrică să aibă scris pe ele că scumpirile vin pe fondul politicilor Uniunii Europene.

Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.

„Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a afirmat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Totuși, Mateusz Morawiecki a adăugat că vede efecte „pozitive” pentru Polonia în obiectivele climatice ale blocului comunitar, inclusiv fonduri pentru tranziţia energetică din țara respectivă.

Cum stă treaba în România

În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică (INS) a actualizat cifrele inflației. Potrivit noilor date, în luna august inflația a crescut la 5,3%, față de 5% în luna iulie a acestui an. Aceasta evoluție a economiei se reflectă în creșterile de prețuri.

Așadar, față de anul trecut, românii sunt nevoiți să plătească facturi la energie electrică cu 25% mai mari. În ceea ce privește facturile la gazele naturale, acestea s-au scumpit cu 20% față de anul trecut.

Scumpiri s-au înregistrat și în ceea ce privește produsele alimentare. Față de anul trecut, în 2021 românii dau cu aproape 5% mai mult pe pâine, mălai și brânză.

Sursă foto: Dreamstime