Politica climatică a blocului comunitar, deloc populară în Polonia. Ce ar putea să apară în facturile de energie?

Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din UE, va trebui să majoreze preţurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon aproape s-a dublat în acest an.

Mai mult, companiile de utilităţi ar putea solicita autorităţilor de reglementare să majoreze preţurile cu 40% în 2022, decizia ducând astfel la creşterea inflaţiei, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurilor energiei nu vor creşte atât de mult

În acest context, premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurilor energiei nu vor creşte atât de mult, dar ele sunt sub presiune deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE.

Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.

Premierul vede efecte „pozitive” pentru Polonia în obiectivele climatice ale blocului comunitar

„Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat vineri Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Totuși, Mateusz Morawiecki a adăugat că vede efecte „pozitive” pentru Polonia în obiectivele climatice ale blocului comunitar, inclusiv fonduri pentru tranziţia energetică din țara respectivă.

Sursa foto: Dreamstime