Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că până la un vaccin eficient, nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.

”E singura strategie funcțională și e adoptată de toate țările cu explozie de infecție”, a explicat Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la palatul Cotroceni.

”Trebuie să rămânem realiști”

”România se confruntă cu o situație complicată, iar restricțiile de ieri au un singur scop: reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar. E imperativ să deblocăm spitalele și să dăm șanse celor care au nevoie tratament.

Măsurile nu sunt populare, produc supărare și sunt greu de acceptat. Existența noastră a tuturor a fost puternic afectată.”, a mai spus Klaus Iohannis.

”Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune, dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu zisă.

România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri grație mecanismului UE din care face parte. Am discutat azi despre posibilitățiele de stocare și distribuție a vaccinurilor și am stabilit instituțiile responsabile.”, a arătat Președintele.

”Campanie de vaccinare bine planificată”

”Precizez din nou: de vaccin va beneficia inițial tot personalul sanitar și persoanele cu cel mai mare risc de boală.

O campanie de vaccinare bine planificată și comunicată eficient ne va da șansa să ne întoarcem la normalitate.”, a dat asigurări Klaus Iohannis.

În plus, Președintele a arătat că, în continuare, carantinarea unor localități e posibilă. Sunt localități cu rată foarte mare unde s-a impus carantina locală, și-a susținut Klaus Iohannis afirmațiile.

Dar el a dat asigurări că nu ia în calcul o carantinare totală, nici acum, nici în perioada Sărbătorilor de iarnă.

În ceea ce privește inițierea de contacte cu unele țări, pentru un eventual transfer al bolnavilor, Klaus Iohannis a arătat că Ministerul Sănătății finalizează demersurile, dar este prematur să dea alte detalii.