Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți semnarea unui contract pentru până la 300 de milioane de doze de vaccin, ce va fi dezvoltat de compania germană BioNTech și Pfizer.

„Un vaccin sigur și eficient este cea mai bună șansă a noastră de a învinge coronavirusul și de a ne întoarce la viața noastră normală. În ultimele luni, Comisia Europeană a lucrat neobosit pentru a asigura doze de potențiale vaccinuri.

Mâine autorizăm un contract de până la 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și Pfizer. Acesta este cel mai promițător vaccin de până acum”, a declarat Ursula von der Leyen.

Aceasta a mai precizat că este al patrulea contract pentru un vaccin încheiat de Uniunea Europeană și vor urma și altele. De asemenea, a punctat faptul că s-a început și pregătirea campaniilor naționale de vaccinare în statele membre.

„Odată ce acest vaccin devine disponibil, planul nostru este să îl distribuim rapid, peste tot în Europa. Acesta va fi al patrulea contract cu o companie farmaceutică pentru a cumpăra vaccinuri. Și vor veni mai multe. Pentru că trebuie să avem un portofoliu larg de vaccinuri bazate pe diferite tehnologii. Am început deja să lucrăm cu statele membre pentru a pregăti campanii naționale de vaccinare”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

Pfizer: Vaccinul are o eficacitate de 90%

Amintim că, grupul farmaceutic Pfizer a anunţat luni că vaccinul său experimental are o eficacitate de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.