Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că miza și motivul actualei crize politice o constituie faptul că liderii PNL și USR-PLUS încearcă să se poziționeze pentru anul electoral 2024, atunci când vor avea loc alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

”Poziția de ninja pe Facebook nu ajută la rezolvarea situației. Ar trebui să înțelegem motivul adevărat care ne-a adus în această situație îl vom afla pe măsură ce ne apropiem de 2024. Am impresia că este vorba despre competiția pentru anul 2024, pentru că atunci vor fi în jumătate de an 4 rânduri de alegeri, ceea ce este cumva de înțeles, dar eu zic că este prematur să înceapă competiția de acum. Eu cred că în prezent se fac planuri și strategii pentru 2024.

Eu cred că după congresele celor două partide, 25 septembrie PNL și 2 octombrie USR-PLUS, trebuie să ne așezăm la masă și să vedem cum refacem această coaliție.

Eu nu m-am certat cu nimeni, dar discuții au existat, discuțiile din coaliție sunt destul de animate.

În această perioadă avem o mulțime de probleme care trebuie rezolvate și nu ar trebui să existe bătălii politice.”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Kelemen Hunor vorbește despre posibile alegeri anticipate

Totodată, Kelemen Hunor, susține că există trei soluții pentru rezolvarea crizei politice, iar una dintre ele este ajungerea la alegerile anticipate. Liderul UDMR consideră că ulterior congreselor de la PNL și USR-PLUS se vor calma spiritele și se va reface coaliția.

”Un guvern minoritar PNL-UDMR este posibil, dar acest guvern va avea puteri limitate și se va interveni din extern, din Parlament, inclusiv din partea USR-PLUS.

A doua variantă și aceasta ar fi cea mai bună, să refacem această coaliție de guvernare.

Sau a treia variantă: alegeri anticipate. La alegeri anticipate nu am ajuns în ultimii 30 de ani, dar asta nu înseamnă că nu se poate ajunge, atâta timp cât constituțional este posibil.

Acestea sunt cele trei variante, altele nu există. Eu încerc să fiu cât se poate de realist și acestea sunt variantele.

După congresele celor două partide sper să ne așezăm la masă, să discutăm cu calm.”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu