Pandemia de COVID-19 a adus după sine o adevărată criză economică, iar asta se vede foarte puternic şi în rândul americanilor. Milioane de persoane din Statele Unite au rămas fără joburi şi apelează la băncile de alimente pentru a putea mânca ceva. Cum îi va ajuta noul preşedinte al SUA, Joe Biden?

Joe Biden va semna vineri două ordine executive ce vin în ajutorul americanilor

Vineri, preşedintele Joe Biden va încerca să vină în ajutorul acestor persoane. El a promis un ajutor imediat milioanelor de americani fără locuri de muncă, nevoiţi să apeleze la băncile de alimente, transmite AFP.

În curând este aşteptat un votul în Congres pentru giganticul plan de ajutor de urgenţă destinat economiei. Acest plan are o valoare de 1.900 miliarde de dolari. Până atunci însă, Biden urmează să semneze vineri două ordine executive.

Primul ordin vizează creşterea ajutorului alimentar în ţară pentru a face faţă celei mai grave crize din vremurile moderne. Cel de-al doilea urmăreşte să consolideze drepturile sociale ale agenţilor federali.

La două zile după învestirea sa, noul preşedinte american continuă astfel să-şi pună în practică priorităţile prin decizii prezidenţiale. În trei zile, el va fi luat aproape treizeci astfel de ordine executive.

Circa 30 milioane de americani nu au suficientă hrană în această perioadă

„Aproape 30 milioane de americani suferă că nu au destulă mâncare. (…) Aceasta vizează unu din cinci adulţi afro-americani şi latino, potrivit celui mai recent sondaj”, spune Brian Deese, directorul Consiliului Naţional Economic de la Casa Albă. Pe ansamblu, una din şapte gospodării a avut dificultăţi în a se alimenta corect, a mai precizat acesta.

În Statele Unite, unde şcolile ofereau mese zilnice elevilor din familiile sărace, 12 milioane de copii nu mai au suficientă hrană. În oraşe, cozile au crescut la cantinele sociale, iar băncile de alimente sunt copleşite, inclusiv în suburbiile bogate ale capitalei federale Washington.

Biden va cere Ministerului Agriculturiisă extindă şi să flexibilizeze programul său de asistenţă pentru persoanele şi familiile cu venituri mici sau fără venituri (SNAP). Acesta a înlocuit programul de bonuri alimentare Food Stamps, ceea ce a permis familiilor cu venituri mici să cumpere produse alimentare de bază din magazine speciale.

Bonitatea cardului electronic EBT va creşte cu 15%

Bonitatea cardului electronic EBT (Electronic Benefit Transfer), care a succedat bonurilor de 1, 5 şi 10 dolari, ar urma să fie să fie mărită cu 15% „pentru a reflecta în mod corespunzător costul meselor ratate” din cauza închiderii şcolii. În prezent, EBT oferă până la 5,70 dolari pe zi pentru un elev.

„Sunt acţiuni concrete destinate să ajute familiile care au nevoie de asistenţă în acest moment. (…) Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a rezolva criza alimentară cu care ne confruntăm”, a recunoscut Brian Deese.

„De aici necesitatea unui plan de salvare pentru economie”, asupra căruia negocierile în Congres ar urma să înceapă în curând, a adăugat înaltul oficial.

Joe Biden va semna un ordin pentru protecţia socială a angajaţilor

Al doilea ordin executiv aşteptat să fie semnat vineri de Biden ar trebui să îmbunătăţească drepturile sociale ale angajaţilor federali. Preşedintele Biden va emite un ordin executiv „în primele 100 de zile” ale mandatului său care va obliga contractanţii privaţi să plătească un salariu minim de 15 dolari pe oră şi să le garanteze angajaţilor lor „concediu de urgenţă plătit”.

„Aceste măsuri vor ajuta ca guvernul federal să devină un angajator model şi vor duce la restabilirea protecţiei sociale pentru funcţionarii publici de carieră care sunt atât de esenţiali pentru ţară”, a comentat Consiliul Economic Naţional într-o notă.

Printre măsurile economice imediate, Joe Biden a emis deja un ordin executiv pentru prelungirea moratoriului privind evacuarea din locuinţe pentru chiriile neplătite.

Aproximativ 18 milioane de americani trăiesc în continuare din ajutorul de şomaj. Acest ajutor a fost prelungit până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi posibilitatea de a lua concediu medical plătit în caz de contaminare cu SARS-CoV-2. Şomajul în SUA se ridica la 6,7% în decembrie, cu mult faţă de 3,5% în urmă cu un an înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.