Veşti bune pentru fanii reţelelor TikTok şi WeChat din Statele Unite! Preşedintele Joe Biden a revocat miercuri, 9 iunie, o interdicţie a fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump.

Trump a interzis aplicaţii “made in China”, Joe Biden le deblochează şi cere o evaluare strictă

Trump impusese interdicţii platformelor de socializare deţinute de companii din China, printre care şi TikTok şi WeChat. Joe Biden i-a cerut acum secretarului pentru Comerţ, Gina Raimondo, printr-un ordin executiv, să evalueze aceste aplicații și să le blocheze pe cele care prezintă un risc de securitate, relatează Bloomberg.

Ordinul înlocuieşte deciziile luate de Donald Trump, care încercase să interzică folosirea în Statele Unite a unor aplicaţii venite din China, precum TikTok (deţinută de ByteDance Ltd.) sau WeChat (deţinută de Tencent Holdings Ltd.).

Măsurile impuse de fostul preşedinte american au fost contestate în instanţă de companiile chineze vizate.

Ce date riscă să ajungă pe mâna adversarilor străini, cum ar fi China?

Ordinul de miercuri al preşedintelui Joe Biden are drept scop clarificarea criteriilor pe care Statele Unite le consideră dăunătoare pentru datele personale ale americanilor, explică oficialii citați de publicaţia americană.

Datele includ informații de identificare personală și informații genetice care riscă să ajungă la persoane legate direct de adversari străini, inclusiv China, potrivit unei note informative a Casei Albe.

Pe de altă parte, un înalt oficial al administraţiei Biden a confirmat că o evaluare separată privind vânzarea TikTok către o companie din Statele Unite este în curs de desfășurare și nu este legată de acest ordin.

Aceste măsuri vin în contextul în care preşedintele Joe Biden se află într-o vizită de o săptămână în Europa, unde va participa la summit-ul G7. Un element important al agendei discuţiilor este reprezentat de China, astfel că liderii celor mai bogate ţări se vor concentra, în mod sigur, pe acest subiect.

Sursa foto: Dreamstime