Cel mai mare „adversar” al lui Biden este un senator democrat

Problema, în primul rând, rezidă în chestiunea obstrucționării. Prin această tactică, un partid de opoziție poate prelungi o dezbatere la nesfârșit. În practică, blochează votul asupra unei legislații, cu excepția cazului în care guvernul obține 60 de voturi în Senat și nu o majoritatea simplă. În curând, democrații ar avea nevoie de zece voturi republicane pentru a adopta o legislație. În majoritatea propunerilor lui Biden, acest număr de opozanți ar fi practic imposibil de atins, conform globo.com

Obstrucționarea nu este folosită întotdeauna de opoziție, dar a devenit mult mai obișnuită în acest secol atât la republicani, cât și la democrați – cu o rată de cinci ori mai mare decât în urmă cu decenii. O alternativă ar fi eliminarea obstrucționării. Ar fi suficient, cu majoritate simplă, să se stabilească un precedent sau să se impună restricții. Problema este că democrații ar putea sărbători ușurința adoptării legislației în timp ce ar deține controlul asupra Casei Albe, a Senatului și a Camerei. Dar, după cum știm, politica este ciclică și, în viitor, republicanii ar putea avea din nou majoritate în ambele camere ale Congresului și, de asemenea, ar putea deține președinția.

Fără el, democrații au doar 49 de voturi

Dintre cei 50 de senatori democrați, 49 sunt dispuși să ducă mai departe o inițiativă de eliminare sau restricționare a obstrucționării, astfel încât Biden să își poată aproba agenda. Problema este că senatorul democrat Joe Manchin, din Virginia de Vest, este împotrivă. El reprezintă unul dintre cele mai trumpiste state din SUA și cu toate acestea reușește să fie popular tocmai pentru că este cel mai de dreapta dintre democrați. Argumentul său este necesitatea ca legislația să fie avansată într-un mod bipartit.

Fără el, democrații au doar 49 de voturi, nu pot elimina obstrucționarea și, chiar și în anumite chestiuni, nici măcar nu vor dispune de o majoritate simplă, deoarece Manchin va vota alături de republicani, chiar dacă este democrat. Efectul poziției senatorului din Virginia de Vest ar putea fi uriaș în viitorul actualei administrații. Poate că el este cea mai puternică personalitate la Washington în momentul de față.

Sursă foto: Dreamstime