Preşedintele ales al SUA Joe Biden a avertizat marţi că în cazul în care Congresul nu ajunge rapid la un acord financiar pentru combaterea pandemiei, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus riscă să fie încetinită sau chiar oprită, relatează AFP, citat de Agerpres.

Anunțul făcut de președintele Joe Biden

”Fără măsuri urgente din partea Congresului în această lună, (…) există o posibilitate reală ca după o primă campanie de vaccinare, aceste eforturi să încetinească şi să se oprească”, a declarat preşedintele ales al SUA.

Joe Biden a promis 100 de milioane de vaccinuri injectate în primele sale 100 de zile de mandat. Echipa preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a prevăzut să vaccineze 100 de milioane de persoane până în martie 2021, adică administrarea a 200 de milioane de doze de vaccin.

Tot marţi, Donald Trump a semnat marţi un decret care, potrivit lui, va acorda prioritate livrărilor de vaccinuri în SUA înainte de export, subliniind faptul că ţara ar putea rămâne fără doze după faza iniţială de vaccinare, notează AFP.

Donald Trump a semnat un decret important

SUA acordă prioritate vaccinării cetăţenilor americani, înainte de a trimite vaccinurile în alte ţări, se arată în decretul semnat de Donald Trump. În acest mod, companiile care produc vaccinuri în SUA vor trebui să își dirijeze producția doar spre necesarul intern, în primă etapă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat marţi un decret care, potrivit lui, va acorda prioritate livrărilor de vaccinuri în SUA înainte de export, subliniind faptul că ţara ar putea rămâne fără doze după faza iniţială de vaccinare. Decretul va asigura că ”guvernul SUA acordă prioritate vaccinării cetăţenilor americani, înainte de a trimite vaccinurile în alte ţări”, a spus preşedintele american în exerciţiu, în timp ce Pfizer/BioNTech, al căror vaccin ar putea fi autorizat în următoarele câteva zile, urmează să livreze doar 100 de milioane de doze în Statele Unite.