Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, l-a ales pentru funcţia de secretar al apărării pe generalul în retragere Lloyd Austin, care s-a aflat în fruntea comandamentului forţelor americane din Orientul Mijlociu în administraţia Obama, a informat luni Politico, citând trei persoane care au cunoştinţă despre această decizie.

Prin alegerea generalului Austin (67 de ani), care ar urma să fie primul secretar american al apărării de culoare, Joe Biden a ocolit-o pe Michelle Flournoy, care ar fi fost prima femeie în această funcţie şi care fusese considerată drept principala candidată la acest post. Flournoy a ocupat funcţia de subsecretar al apărării pentru politici în primul mandat al preşedintelui Barack Obama.

Generalul în retragere Lloyd Austin, care a condus CENTCOM în perioada 2013-2016, va avea nevoie de o derogare din partea Congresului pentru a putea ocupa această poziţie în cadrul executivului american deoarece au trecut mai puţin de şapte ani de când a fost activ în armată. El a fost trecut în retragere în 2016.

Nominalizarea sa ar putea atrage critici din partea cercurilor progresiste având în vedere rolul său în consiliul de administraţie al mai multor companii, inclusiv al corporaţiei producătoare de arme Raytheon Technologies.

Echipa guvernamentală a lui Biden

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, şi-a desemnat echipa guvernamentală care va fi responsabilă pentru domeniul Sănătăţii, atât de important în această perioadă.

Astfel, propunerea viitorul lider de la Casa Albă pentru postul de secretar al Sănătăţii este Xavier Becerra, procurorul general al statului California. Acesta a fost un susţinător al Legii accesului la servicii medicale, elaborată de Administraţia Barack Obama, însă contestată la instanţa supremă de către Donald Trump. Reamintim că Joe Biden a fost vicepreşedinte al SUA în timpul Administraţiei Obama.

Celebrul expert epidemiolog Anthony Fauci, cel care s-a contrat deja de mai multe ori cu Donald Trump în ultima perioadă, pentru modul în care acesta din urmă a gestionat pandemia de COVID-19, va face parte din echipa lui Joe Biden. Fauci, director al Institutului Naţional pentru Combaterea Alergiilor şi Bolilor Infecţioase, va fi numit consilier prezidenţial pe probleme de Sănătate al noului preşedinte.

Dr. Rochelle Walensky, expert în Boli infecţioase al Universităţii Harvard, va fi numită la conducerea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor.

Omul de afaceri Jeff Zients a fost numit coordonator al planului Casei Albe pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar Vivek Murthy va fi coordonator naţional al măsurilor antiepidemice, relatează Digi24.