Joe Biden a emoționat puternic prin discursul său rostit înaintea plecării spre Washington, pentru a-și prelua mandatul de președinte.

Mândru de originile sale irlandeze, Biden va fi cel mai vârstnic preşedinte american.

Joe Biden va fi cel de-al 46-lea preşedinte american

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a părăsit marţi statul Dalaware pentru a pleca spre Washington, evocând foarte emoţionat într-un discurs dragostea sa pentru acest stat, amintirea fiului său decedat şi propria sa moarte.

“Ei bine, scuzaţi-mi emoţia, când voi muri, în inima mea va fi scris Delaware”, a declarat Biden, care va deveni miercuri cel de-al 46-lea preşedinte american, inspirându-se din cuvintele scriitorului irlandez James Joyce.

La 78 de ani, Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, va fi cel mai vârstnic preşedinte american care îşi preia atribuţiile, relatează AFP.

Evocarea fiului decedat

Reţinându-şi lacrimile, el şi-a început discursul mulţumind “prietenilor săi” şi familiei sale reuniţi sub un mare drapel american la New Castle, în statul Delaware, la o bază a Gărzii Naţionale numită în memoria fiului său Beau Biden, fost militar în Garda Naţională.

“Am un singur regret că el nu este aici”, a spus Biden, referindu-se la fiul său Beau, fost procuror general care a murit de cancer la creier în 2015. “Pentru că am fi putut să-l prezentăm ca preşedinte”, a spus Biden, potrivit presei internaționale.

“Sunt onorat, profund onorat să fiu viitorul vostru preşedinte şi comandant şef, şi voi fi întotdeauna un mândru fiu al Dalaware”, a declarat preşedintele ales, sosit în fieful său de la Wilmington la vârsta de zece ani.

“Ştiu că traversăm momente sumbre, dar rămâne mereu lumină”, a spus Joe Biden într-o Americă profund divizată după patru ani de mandat Donald Trump şi bulversată de asaltul asupra Capitoliului în 6 ianuarie.

”Lucrurile se pot schimba”

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a subliniat alegerea istorică a colistierei sale Kamala Harris, care va deveni miercuri prima femeie vicepreşedinte, dar şi prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.

“Nu-mi spuneţi că lucrurile nu se pot schimba. Ele se pot schimba şi ele se schimbă. Aceasta este America. Acesta este Dalaware”, a spus Joe Biden.

Biden şi vicepreşedinta sa vor depune jurământul miercuri la ora 12:00 (17:00 GMT) în cadrul unei ceremonii de învestitură la Capitoliu, sediul Congresului american, într-un Washington baricadat şi puternic securizat.