“Am înregistrat astăzi, din păcate, o nouă cifra record de infectări cu SARS-CoV-2 și un număr îngrijorător de decese la nivel național. Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea unor restricții, concomitent cu apropierea sezonului rece, creează un context sensibil. Toate acestea necesită atenție sporită din partea cetățenilor și autorităților.

Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie, de gripă și de COVID-19. Este necesar să menținem o atitudine prudenta și responsabilă. Masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri și de virusul gripal și de alte viroze.

La începutul acestei săptămâni, au reînceput școlile, în cea mai mare parte cu prezența fizică a copiilor în clase. Nu peste tot însă, unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca învățământul fizic sau online să se desfășoară în bune condiții. Directorii de școli trebuie să ceară toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare. În sprijinul şcolilor, am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum şi pentru poziţiile de asistenţi medicali sau medici din unităţile de învăţământ. Solicit primarilor consiliilor județene şi inspectoratelor şcolare să soluţioneze cu prioritate problemele din unitățile de învățământ.

Educația trebuie să continue, iar asta depinde de mobilizarea autorităților naționale, dar și a celor locale.

Pe 27 septembrie mergem la urne să-i alegem pe cei care vor conduce comunitățile locale. Votul nostru decide cum se vor schimbă localitățile în care trăim. Dragi români, mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care pot schimbă lucrurile în bine! Nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru!

În încheiere, le transmit un mesaj tuturor candidaților. Chiar dacă această campanie este diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a le prezenta proiectele românilor. Oamenii așteaptă soluții și propuneri concrete, nu atacuri. Arătați-le oamenilor ce veți face pentru ei și convingeți-i să vă acorde încrederea. Îi încurajez pe toți candidații să răspundă acestor dorințe legitime ale cetățenilor”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.