Iohannis va participa marți la o videoconferință cu membrii Consiliului European. Aceasta va avea loc la ora 19:00. Videoconferința a fost organizată în contextul dezbaterilor pe tema unui posibil pașaport de vaccinare anti-COVID, informează Administrația Prezidențială.

Chiar dacă această idee are mulți adepți în Uniunea Europeană, președintele Klaus Iohannis are o altă părere cu privire la pașaportul de vaccinare.

Amintim că ideea unui pașaport de vaccinare anti-COVID a venit din partea premierului Greciei. Acesta speră să salveze economia țării prin implentarea unui astfel de pașaport.

Ursula von der Leyen s-a arătat pro inițiativei guvernului elen, spunând că este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat.

Totuși, Comisia Europeană a asigurat oamenii că vaccinarea nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcție de opțiune.

Berlin, în rândul celor care simpatizează cu ideea unui pașaport de vaccinare

Ministrul german de Externe este de părere că oamenii care s-au vaccinat împotriva coronavirusului trebuie să poată merge la restaurante și cinematografe mai devreme decât ceilalți.

Totuși, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe această temă. Amintim că Charles Michel nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

Introducerea unui astfel de pașaport riscă să fie contestată la instanțele judiciare naționale, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sau la instanțele internaționale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Iohannis, în tabăra celor care se opun

În contextul în care țările sunt împărțile în tabăra celor pro și tabăra celor contra pașaportului de vaccinare anti-COVID, președintele României s-a arătat împotriva acestui tip de document.

Iohannis este de părere că un astfel de document ar putea duce la discriminare între oamenii care se vaccinează și cei care aleg să nu o facă.

„Nu consider că asta este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabil. Sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi va exista şi la noi, dar el trebuie folosit pentru motive medicale.

Persoana care primeşte certificatul ştie când a primit prima doza şi a doua. Sunt date importante pentru medicii. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare să împărţim populaţia în două: cei care au fost vaccinaţi şi cei care nu, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.