Toți cei vaccinați împotriva COVID în Bulgaria pot primi deja un certificat electronic. Ministrul bulgar al sănătății, profesorul Kostadin Anghelov, împreună cu directorul Serviciului Informațional, Ivailo Filipov, au arătat cum funcționează acest sistem. „Certificatul electronic este deja realitate și fiecare persoană vaccinată îl poate obține în două moduri”, a spus ministrul. El a adăugat că nu este adeptul ideii de a acorda acestui certificat anumite privilegii, în special în ceea ce privește libertatea de mișcare. Ministrul a arătat că această decizie trebuie luată la nivel politic și pentru întreaga UE, scrie Duma. 

Certificatul se obține cu o semnătură electronică sau prin intermediul medicilor de familie, care îl pot printa pe hârtie. Dacă aveți un certificat, acesta poate fi verificat cu un cod QR și îl puteți purta cu dvs. Nu cred că va exista o cerință în acest sens din partea autorităților de frontieră, a adăugat ministrul. Certificatul propriu-zis nu are ștampilă și semnătură. El este generat automat de sistem. Are un cod QR cu care intrați în sistem și când o faceți, scanați codul și rezultă că certificatul este valid. Pentru a preveni frauda, au fost create mai multe niveluri de securitate, a spus ministrul Anghelov.

Acest certificat poate fi verificat de orice organism de control din Bulgaria și din străinătate. Se emite ultimul număr al numărului unic al certificatului, precum și primele litere ale numelui, ziua nașterii și toate datele despre vaccin, precum și numărul de referință național al vaccinului. Dacă cineva încearcă să abuzeze de acest certificat, este imposibil, a asigurat ministrul bulgar al sănătății.

Cum arată certificatul din Bulgaria

Ivailo Filipov, directorul Serviciului Informațional, a subliniat că sistemul pentru evidența electronică a sănătății este realizat cu o semnătură electronică, deoarece este vorba despre informații despre sănătate și acesta este cel mai înalt nivel de protecție.

Dosarul pacientului are secțiuni pentru medicul de familie, consultații, rețete electronice, expertiză medicală, imunizări etc. Un certificat de vaccinare poate fi generat din sistem. Numele sunt scrise în latină și în bulgară. Există un număr unic de certificat. Sistemul este activ deja. Este excelent că certificatul poate fi verificat cu un telefon mobil prin intermediul unui cod QR. De aici înainte, vom actualiza sistemul de fișiere electronice, a spus Filipov, citat de Agenția bulgară FOCUS.

Potrivit acestuia, sistemul conține, de asemenea, toate informațiile necesare despre medicii de familie, toate consultațiile pacienților, precum și rezultatele analizelor efectuate, care sunt introduse în sistemul medicului de familie. El a adăugat că oricine își poate vizualiza fișierul electronic prin intermediul semnăturii electronice. Potrivit spuselor sale, acesta este un dosar al pacientului și este în întregime orientat spre pacienți, iar toate informațiile sunt primite automat.Până la sfârșitul lunii martie, varianta electronică va fi disponibilă pentru toate procedurile de diagnistic din îngrijirea prespitalicească, a mai spus ministrul bulgar al sănătății.