Pașaportul de vaccinare:”Aceasta ar crea o frustrare uriaşă”, a declarat el duminică în emisiunea dezbatere “Buitenhof” de pe canalul public neerlandez NPO.

Ideea de a institui un paşaport pentru vaccinuri a fost pusă în discuţie la începutul săptămânii de prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis. Mitsotakis, care vrea să relanseze importantul sector al turismului din ţara sa de îndată ce va fi posibil după criza pandemiei, nu vrea să facă din vaccinare o condiţie explicită pentru a călători.

Totuşi, prim-ministrul grec susţine că o garanţie de călătorie fără piedici ar putea motiva oamenii să opteze pentru un vaccin.

Pașaportul de vaccinare

Charles Michel înţelege că este vorba despre o problemă sensibilă, deoarece unii ar putea avea impresia că vaccinarea ar deveni de facto obligatorie.

“Dar nu ar trebui să evităm o dezbatere pentru că este complicată sau sensibilă”,  a anunţat el duminică.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, adevărata dezbatere va începe săptămana viitoare. Au fost deja discuţii informale între liderii ţărilor Uniunii în ultimele săptămâni, a spus el. Se pun două întrebări după părerea lui:

“Suntem de acord cu principiul introducerii unui certificat şi, dacă suntem de acord, când este potrivit?”

Un asemenea paşaport cere ca multe persoane să fi fost deja vaccinate, a subliniat  Michel, citat de publicația belgiană La Libre.

“Dacă am pune aceasta în practică prea devreme, acest lucru ar produce o frustrare uriaşă”, a comentat el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin