Președintele Klaus Iohannis a ținut prima conferință de presă din acest an. Șeful statului are planuri mari pentru relansarea economică a României și își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

„Este prima dată când ne revedem după sărbători și tocmai de aceea încep prin a vă transmite multă sănătate și speranța că 2021 va fi anul revenirii la o viață normală.

Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea României. Avem două direcții majore. Pe de o parte trebuie să stopăm pandemia și aceasta ține de reușita campaniei de vaccinare și pe de altă parte trebuie să pornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise. Aceste două direcții majore sunt, de fapt, profund conectate”, a spus Klaus Iohannis.

Vaccinarea este cea mai importantă

Totodată, șeful statului a mai precizat că succesul vaccinări este cel care stă la baza tuturor activităților economice care au fost afectate grav de pandemia de coronavirus.

„Succesul vaccinării populației este cel care ve genera toate activitățile economice și sociale grav afectate în aceste luni”, a adăugat el.

Președintele a mai precizat că își dorește ca de acum România să aibă un buget centrat pe investiții și își dorește o sporire a mediului de afaceri.

„Viziunea noastră,  a mea și echipei guvernamentale este ca România să aibă un buget centrat pe investiții, pe dezvoltarea infrastructurii și pe sprijinirea mediului de afaceri. Pe aceste resurse vom avea premizele pentru creșterea economică”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a mai menționat că își dorește, de asemenea, o reformă în domeniul educației și al sănătății.

Ce se va întâmpla cu bugetul de stat

În aceași conferință de presă, Klaus Iohannis a vorbit și despre bugetul de stat. Președintele țării își dorește un proces ”de resetare al statului”, totul doar pentru ca cetățenii să aibe acces mult mai ușor la informațiile de care au nevoie.

„Proiectul de buget de stat pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel este obligatoriu  să pornească un proces de resetare al statului, punând în centru accesul cetățeanului la informații publice.

Așadar, digitalizare pe toate palierele, întrucât nu mai pot fi tolerate incompetența și ineficiența pe bani publici”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că a avut o serie de întâlniri cu miniștrii care au fost de acord cu planul de dezvoltare al României.

„M-am bucurat să înțeleg că avem o abordare comună asupra dezvoltării României. Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei așezări a societății românești”, a adăugat Iohannis.