Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi când va fi operațională platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare.

Potrivit acestuia, platforma de programare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie. Totodată, el a explicat și ce trebuie să facă românii pentru a se programa la vaccin și care sunt modalitățile.

“În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie, de la ora 15,00, se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani – programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Şi aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel naţional – 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ.

O altă modalitate de programare se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie”, a declarat Gheorghiţă la Palatul Victoria.

Cine intră la vaccinare

În același timp, Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face “prin medicul de familie”.

“Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor”, a adăugat Gheorghiţă.

De asemenea, pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a mai menționat că pentru a doua etapă vor fi operaţionalizate 750 de centre, cu peste 1.700 de puncte de vaccinare.

“În momentul de faţă, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unităţile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, de pildă, astăzi, se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, dintre care 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de peroane care se pot vaccina în fiecare zi.

Din acest punct de vedere am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a doua. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecţiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea, persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, şi inclusiv persoanele cu infecţie HIV-SIDA”, a detaliat dr. Gheorghiţă.

Câte persoane s-au vaccinat până acum

Valeriu Gheorghiță a mai  menționat că în România au fost vaccinate, până în prezent, 134.000 de persoane, fiind înregistrate 468 de reacţii adverse.

“Până la sfârşitul zilei de ieri erau circa 125.190 de persoane vaccinate. Astăzi, la ora 12,00, erau vaccinate peste 9.000 de persoane. Au fost înregistrate în total 468 de reacţii adverse, dintre care 191 de reacţii adverse sunt locale şi circa 277 de reacţii adverse generale. Din punct de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16% din numărul dozelor distribuite”, a precizat dr. Gheorghiţă într-o conferinţă susţinută la Palatul Victoria.

El a amintit că luni a fost primită cea de-a patra tranşă de vaccinuri, în total fiind recepţionate 450.450 de doze.

“Au fost distribuite circa 160.980 de doze. Practic, au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare şi s-au efectuat peste 134.000 de doze, în momentul de faţă fiind vaccinate practic 134.000 de persoane”, a menţionat dr. Gheorghiţă.